Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

Vygooglujte si webkameru

10. 01. 2005 - 20:23

Nedávno jsem se zmiňoval, že je možné se vyhledávačem Google dostat i k tiskárnám, kopírkám a podobným kancelářským zařízením. Díky jeho šmejdivému Googlebotovi, který se potlouká po celém internetu.

Máme tu další možné zneužití vyhledávače. Najít si můžete i dohledové kamery z celého světa. Od typických online webkamer se ale trochu liší. Jejich vlastníci pravděpodobně nevědí, že jsou přístupné z celého světa. Kdokoliv, kdo zadá do vyhledávače správný dotaz, je může nalézt.

Podle internetového rozhraní to vypadá na téměř totožný typ kamer. Případně aspoň používají pro ovládání stejný software. Ano, dohledovou kameru lze pomocí nalezených stránek i ovládat!

Nejdřív si zvolíte velikost výřezu, který má kamera zobrazovat, a pak již jen za pomoci šipek ovládáte obraz kamery. Některé lepší modely umožňují dokonce přibližování.

Nejdříve se objevilo několik příspěvků na blozích - Boing boing, InsideGoogle, Google Blogoscoped (podruhé) a nakonec byla přidána i na stránky johny.ihackstuff.com (které se podle přetížené databáze dostalo nemalé pozornosti). A nakonec byl Google za tuto na serveru The Register zkritizován v článku Google exposes web surveillance cams.

Nejdřív jsem váhal tyto zprávy zveřejnit, ale rozkřiklo se to po internetu natolik, že tím už nic nezkazím. Když jsem se k této zprávě dostal, tak jsem si proklikal několik stránek výsledků a některé zajímavé a aktivní kamery můžete zkusit na následujících odkazech:

Po procházení uložených odkazů jsem zjistil, že nějaké kamery již nefungují. Buď je to jen momentální výpadek a nebo se firma dozvěděla o možném zneužití a postupně kamerové systémy zabezpečuje.

Update: Aktivní dohledové kamery uspořádané na jedné stránce s náhledy a vyhledáváním podle umístění nabízí Opentopia.

Jedná se pravděpodobně o kamery značky Panasonic. Další informace přináší Hack a day.

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)

Související