Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

Google odkoupil DoubleClick

16. 04. 2007 - 20:27

Nejprve se spekulovalo, jestli DoubleClick nekoupí firma Microsoft za 2 miliardy dolarů. Nakonec byla koupě oficiálně oznámena několik dní později. DoubleClick odkoupil Google za 3,1 miliardy dolarů. Reklamní platforma označovaná Timem O'Reilly jako Web 1.0 se stala součástí Google a také reklamy Webu 2.0.

Historie DoubleClicku

DoubleClick a Google Logo

  • 1995 - Kevin O'Connor a Dwight Merriman založili inzertní internetovou síť DoubleClick
  • 1997 - do provozu byla uvedena služba DART
  • 1999 - za 1,7 miliardy dolarů byl DoubleClick sloučen s agenturou Abacus, která pracovala mimo internet.
  • 4/2005 - společnost Hellman & Friedman oznámila záměr DoubleClick koupit
  • 7/2005 - byla celá akvizice dokončena
  • 12/2005 - oznámili Hellman & Friedman prodej divize Abacus firmě Epsilon Interactive

Průběh nákupu společnosti DoubleClick

Začátkem dubna se o prodeji nejprve začalo spekulovat. A následně o 9 dní později byl prodej oficiálně potvrzen i společností Google.

Tímto krokem Google potvrdil zaměření na grafickou bannerovou reklamu (kde zatím dominovalo hlavně Yahoo). Podle slov Erica Schmidta tato koupě urychlí vstup na další marketingové oblasti o několik let. Ať už půjde o expanzi do tisku, rádia, videa, mobilního nebo televizního reklamního trhu.

CEO firmy Google řekl, že společnost Google již sledovala DoubleClick několik let a zaměstnanci obou společností již pravidelně spolupracovali. Jak k sobě obě firmy měli blízko, ilustruje i fakt, že v New Yorku obě společnosti sídlí ve stejné kancelářské budově.

DoubleClick nabízí elektronické tržiště spojující marketingové agentury, marketéry a majitele webových stránek. Aktuálně má více než 1500 firemních klientů.

Microsoft se zlobí

Po několika neúspěšných jednáních se firma Microsoft zastavila na nabídnuté částce 2 miliardy dolarů. Teď se rozhodla proti prodeji společnosti Google protestovat.

Analytik společnosti Microsoft Bradford L. Smith řekl, že kombinace obou společností drží Google 85 procent trhu distribuce inzerátů na webu. Eric Schmidt odpověděl, že Google i DoubleClick jsou oba malou částí mnohem většího inzertního trhu a každý musí čelit konkurenci. "Chápeme, že bude nutné ještě projít skrz regulační proces a to jak v Evropě, tak i v USA a všechny podobné otázky budou diskutovány. To samozřejmě vítáme."

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)

Související