Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

Prezentace Google AdWords a AdSense v Praze

19. 02. 2007 - 08:11

Agentuře zajišťující reklamu společnosti Google v České republice se podařilo domluvit setkání s českou podporou Google AdWords a slovenskou podporou Google AdSense. V Praze se ukázal Lukáš a Marcel, kteří krátce hovořili o produktech, kterým poskytují českou podporu a nakonec zodpovídali záludné dotazy posluchačů.

Lukáš a představeni AdWords

Google LogoTéma celé prezentace mělo být pro pokročilejší uživatele, nicméně se točilo hlavně okolo základních informací Google AdWords. Ilustrativně byly uvedeny stránky klikni.cz a spenziony.cz, které zobrazují reklamy Google.

Lukáš nastínil 4 základní principy, které následně i probral.

  • možnost platby za kliknutí nebo za zobrazení (v případě cílení na doménu s minimální cenou 6 Kč/1000 zobrazení)
  • měření konverzí (jednoduché v přímo v AdWords nebo pokročilé přes Google Analytics)
  • aukční model řazení inzerátů (pozice = skóre kvality * nabídnutá cena za proklik)
  • a další reklamní formáty

Faktory skóre kvality Google AdWords

Závisí na mnoha veličinách. Jen několik měřených hodnot je veřejných:

  • CTR
  • relevance (plus mají inzeráty obsahující klíčová slova z dotazu)
  • historie (vývoj inzerátu v čase)
  • uživatelská přívětivost cílové stránky
  • a další faktory (neveřejné)

Kvalitu cílové stránky určuje algoritmus, který cílové stránky analyzuje a podle různých faktorů jí přiřazuje hodnotu. Mělo by být dostatečné udržovat na stránce přehlednou strukturu, zobrazovat kontaktní údaje, a podobně.

Nové reklamní formáty

Aktuálně probíhá testování následujících typů reklamních formátů:

Dále je dostupná video-inzerce a to ve dvou variantách (placená jak CPC, tak i CPM):

  • in-stream – reklama vkládaná do streamovaného videa (podle výběru inzerenta)
  • on-page – videoreklama zobrazovaná na stránce místo textové nebo bannerové reklamy

Nyní je také české inzerenty nově možné inzerovat v mobilních telefonech. Zatím je to s omezením na následující země: Anglie, Japonsko, USA, Francie, Německo, Rusko, Irsko, Itálie a Španělsko. Jde o reklamu, která se zobrazuje ve výsledcích vyhledávání na mobilním telefonu přes vyhledávání Google.

Marcel a představení AdSense

Marcel se v irském Google věnuje uživatelské podpoře produktů Google AdSense. Jde o produkty: AdSense pro obsah, AdSense pro vyhledávání a Doporučení. Uživatelská podpora je dostupná celkem v 26 jazycích. V České republice je AdSense pro obsah dostupný od 7.12. a ve stejnou dobu byl spuštěn na Slovensku a v Chorvatsku.

Dřívějšímu spuštění Google AdSense chyběla hlavně implementace lingvistického systému rozpoznávání synonym (uváděn příklad rozpoznání slova Koruna, které může mít několik kontextů: koruna, král, císař – koruna, česká, měna – koruna, strom, listí).

Podle zaměstnanců Google na českém internetu není vzhled reklamy příliš sjednocen v souvislosti s obsahem. Reklamy jsou umísťovány na web bez nastavení vhodného barevného schématu.

Jako ilustrační partneři sítě Google AdSense se objevili: Lupa, Frekvence 1, iDnes, Digizone, Měšec a Evropa 2.

Vystavované daňové doklady

Daňové doklady (faktury) generované v systému Google AdWords jsou dostatečné i pro Českou republiku. Podle 6. dodatku EU jsou faktury vydávané od irské společnosti Google Ireland Ltd. dostatečné a není třeba na nich mít ani razítko ani podpis (stačí je v případě potřeby vytisknout).

Připravované funkce?

A čeho se možná v budoucnu od Google dočkáme z hlediska AdWords nebo AdSense? Docela často lidé požadují možnost převádět vydělané peníze z Google AdSense do Google AdWords. A možná se poskytovatelé obsahu dočkají i ochrany před zneužitím AdSense kódů na jiných než vybraných doménách. Několik požadavků na tuto funkci je již vedeno, ale americká centrála dost dobře nechápe, že by uživatelé mohli záměrně závistivě škodit.

Nebojte se zákazu AdSense

Také jsme byli ujištěni, že systém odhalování neplatných kliků je spolehlivý na 99,9%. 8-) Proto se nemusíte bát zákazu Google AdSense na svém webu, pokud nebudete systém nějakým způsobem podvádět. Kdyby k tomu nakonec přeci jen došlo, využijte informační formulář (pro poskytnutí podrobných informací o celé situaci) a počkejte na manuální kontrolu účtu a nápravu situace.

Osvěta Google v ČR

Páteční přednáška pro novináře byla jednou z mnoha, kterou pracovníci Google v České republice absolvovali. Ve čtvrtek se Google ukázal na veletrhu Holiday World, představil AdSense cestovatelům v přednášce z programu Google University a 12. a 13. února se ukázal na univerzitě v Brně.

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)

Související