Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

Google znovu pokouší uživatele

18. 01. 2007 - 11:25

Nedávno jsem psal článek o nespokojenosti uživatelů, kteří se bouří k textovým tipům nad výsledky vyhledávání. Nakonec Google ustoupil. Nicméně opět přichází s dalším pokusem, jak by to snad mohlo jít...

Propagace přes reklamu nevyšla

Umístění inzerátů na první příčky systému Google AdWords bylo odsouzeno nespokojenými inzerenty. Nakonec Google od tohoto způsobu propagace upustil a vymyslel jiné řešení nezávislé na reklamním systému.

Textové tipy zatím také staženy

Textové tipy se špatně nastavenou relevancí se také neukázaly jako dobrý nápad. Lidem se navíc nelíbilo promování nad výsledky vyhledávání, i přesto, že podobné tipy na mapové služby nebo nalezená čísla patentu jim do teď nevadily.

Další pokus - tentokrát tip na mapy

Tip na Google MapyPři psaní článku jsem si říkal, že Google zatím zobrazuje u map i konkurenční mapové služby a dělá dobře. Nicméně i to se rozhodli změnit a začínají místo ikonky a tří odkazů na populární mapové služby se zobrazuje malý náhled a odkaz pouze na Google Maps.

Určitě se proti tomu zvedne zase vlna nevole. Google si snažil vybudovat jistou image nezávislé firmy, která je schopna poskytovat i relevantní konkurenci. O to se samozřejmě i dál snaží. Posledním příkladem může být snaha exportu libovolných dat uložených ve službách Google a možnost přechodu jinam.

Kdo za to může?

Osobně si myslím, že za odstraněním odkazů může být některý z těchto dvou důvodů: Buď jedno krátké měření, kdy je vidět většina kliknutí jen na první odkaz (Google Mapy). Čemu osobně věřím víc, protože většinu rozhodnutí v Google se snaží dělat na základě měření a čísel. Druhou možností je další unáhlené rozhodnutí některého nového "markeťáka".

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)

Související