Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

Pohodlnějsí Google Reader

02. 10. 2006 - 06:51

Minulý týden ve čtvrtek do laboratoří Google přibyla nová verze webové RSS čtečky Google Reader. První beta byla velmi rozporuplná a nedonutila mě zkusit službu používat. Další verze je mnohem lepší a možná mě donutí opustit FeedDemon.

Změna rozhraní

Homepage of Google ReaderPokud můžu porovnávat, tak nová verze má mnohem lépe přepracované celé uživatelské rozhraní. Levý sloupec obsahuje základní nabídku, seznam sledovaných kanálů a případně i možnost třídění kanálů do složek. V pravé části se zobrazují nové zprávy jednotlivých kanálů s možností přepnout dva typy zobrazení. Na úvodní stránce je navíc zcela vpravo nápověda pro rychlejší ovládání klávesovými zkratkami.

Tagování jednotlivých příspěvků

Expanded View of Google ReaderJednotlivé příspěvky jsou označovány značkou podle příslušné skupiny zdroje. Dále je možné štítky přidávat ručně. Pravděpodobně se v budoucnu dočkáme i automatickému prohledávání textu zpráv a značkování podle různých pravidel či vyhledávaných slov a frází.

Zprávy je možné také označit hvězdičkou (podobně jako v Gmailu) a následně je pak najít v menu pod označením Starred items.

Import a export přes OPML

List View of Google ReaderPro výměnu kanálů je možné použít formát OPML. Import podporuje i rozdělení kanálů do složek a čeština nečiní ve zpracování také žádné problémy.

Kromě využití vlastních zdrojů je možné přidávat některé zdroje, které najdete fulltextovým vyhledáváním. Je možné použít i následující služby:

  • blogger
  • del.icio.us
  • Flickr
  • LiveJournal
  • MySpace
  • Windows Live Space
  • Xanga

Subscriptions of Google ReaderK přidání stačí vybrat službu a vyplnit jméno registrovaného uživatele. RSS export již Google Reader najde sám a automaticky jej přidá ke sledovaným kanálům.

Sdílení zajímavých zpráv

Pokud objevíte nějakou zajímavou novinku, se kterou se chcete podělit s ostatními, je možné ji jednoduše nasdílet na Vaši sdílenou stránku. Sídlení se provede jedním kliknutím u položky zpráv na "Share".

Všechny takové položky jsou publikovány na jedné stránce. Odkaz na ní najdete v menu Shared items. Tento odkaz můžete jednoduše poslat svým známým a nebo jej přidat na svůj web. Zatím není možné měnit vzhled sdílené stránky.

Krok správným směrem

Určitě jde o zajímavý vývoj a krok správným směrem. Zatím nedokážu posoudit, jestli u této webové online RSS čtečky zůstanu, ale určitě jí dám šanci a budu Google Reader nějakou dobu zkoušet aspoň pro ty kanály, které se snažím sledovat pravidelně.

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)

Související