Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

Google Calendar je venku

13. 04. 2006 - 16:25

Internetový kalendář s ovládáním klasické desktopové aplikace. Kombinace více kalendářů do jednoho, sdílení vlastních událostí s ostatními a samozřejmě příjemné uživatelské rozhraní s podporou drag&drop.

Již před měsícem se objevilo několik screenshotů chystaného Google Kalendáře. Nejdřív šlo o montáž kalendáře Yahoo v grafice Google, ale druhá várka screenshotů již byla autentická. Pořídil ji někdo z testovacího programu Google Trusted Tester.

Kombinování kalendářů

Nejsilnější vlastností kalendáře je možnost kombinovat několik kalendářů dohromady. Uživatel si může vytvářet různé vlastní kalendáře, podle plánovaných akcí. Můžete oddělit pracovní a soukromé schůzky. Stejně tak zájmové aktivity můžete vkládat do jiného kalendáře. Každý typ lze odlišit jinou barvou, zapínat či vypínat zvlášť.

Sdílení kalendářů

Spolu se sdílením kombinovaných kalendářů dostáváme přímo pekelnou vlastnost celé služby. K dispozici jsou veřejně dostupné kalendáře svátků různých zemí, které lze přidat do vlastních. Stejně tak je možné jakýkoliv kalendář sdílet s dalšími uživateli.

Sdílení je možné vytvořit selektivně pouze pro několik vybraných lidí a nebo zveřejnit kalendář bez omezení. Pro sdílení je možné definovat několik přístupových práv. Kolegové vidí, kde máte volný nebo naplánovaný čas. Případně mohou vidět i popis schůzek. A nebo mohou kalendář spoluvytvářet (představte si například plánování akcí klubu zahrádkářů).

Navíc je možné kalendář zpřístupnit i v XML exportu a nebo iCal exportu. Naplánované akce potom může sledovat kdokoliv přes RSS čtečku nebo jinou kalendářovou aplikaci, která podporuje některý exportní formát.

Rychlé přidávání událostí

Ačkoliv se tváří jako jedna položka v menu, jde o dost silnou funkci. Po kliknutí na Quick Add se zobrazí jedno textové pole, kam můžete větou zapsat údaje o schůzce (snídaně s Dianou 9am tomorrow). Stačí napsat, odeslat a máte naplánováno.

Upozornění na události

U každého z vybraných kalendářů je možné zvolit, zda si přejete na událost předem upozornit. Informaci je potom možné získat buď emailem, SMSkou a nebo vyskakovacím (popup) oknem v prohlížeči.

Obrázky Google Calendar v praxi






Proč si ho nezkusíte sami? Stačí navštívit Google Calendar.

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)

Související