Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

Nejlepší antispam a IMAP k Vánocům

21. 12. 2005 - 14:55

Centrum.cz si ve svém emailu připravilo také několik vánočních dárků. Kromě IMAPu je tu několik vylepšení pro práci s přílohami, zobrazuje se méně reklam a samozřejmostí je stále kvalitní spam filtr. Navíc odhaluje i několika zajímavých číslech týkajících se provozu gigového emailu.

Nejdůležitější inovace

Obrázkové přílohy

  • obrázkové přílohy mají náhledy, lze je všechny zobrazit v plné velikosti nebo stáhnout
  • jednoduché ovládání hlavních funkcí (vše max. 2 kroky)
  • IMAP4 pro vzdálenou správu emailové schránky
  • AntiSpam s účinností až 99%
  • odstraňování nepříjemných bannerů

Lepší antispam než Gmail

Aspoň tak dopadlo interní měření kvality antispamu (měřeno od prosince 2004). Testování byly podrobeny freemailové služby, které nabízí Atlas, Centrum, Gmail a Seznam. Byla měřena účinnost antispamového řešení. Zdrojová data pro měření neslouží k trénování antispamu (až po skončení odměru).

Graf účinnosti antispamu freemailů v roce 2005

Centrum.cz nabízí antispamovou technologii zdarma již od roku 2003. Jako první nabídlo antispamové řešení s uživatelskou zpětnou vazbou v České republice. Řešení je založeno na bayesovských filtrech a jako doplňkové metody používá blacklisty a emailové signatury. Je přizpůsoben ke zpracování několika desítek zpráv za vteřinu. Denně je prováděna autokalibrace a zpracování uživatelských dat.

  • průměrná velikost spamu je 8 KB
  • pouze 3% spamu překročí velikost 30 KB
  • velikost spamu je vždy menší než 70 KB
  • spam tvoří až 66% emailového provozu

Zajímavosti z ročního provozu

Průměrná velikost zpráv, které si mezi sebou vyměňují uživatelé je 400 KB. Velikost klesá s aktivitou uživatele. Ti nejaktivnější mají průměr menší než 100 KB. Až 12 % zpráv denně obsahuje nějakou přílohu a 91 % zpráv je menších než 32 KB.

Díky navýšení limitů velikosti odesílaných zpráv (až na 600 MB) je možné doručit 5 % zasílaných zpráv, které by v minulosti narazily na některý z limitů. 3 % zpráv by v minulosti nebylo možné doručit do schránek konkurence (protože by jedna zpráva byla větší než kapacita celé emailové schránky).

Uživatelé navštěvují své emailové schránky častěji. O 130 % více emailů také ze svých schránek lidé odesílají. Ani Vám nic nebrání si email Centrum.cz vyzkoušet.

Centrum.cz - Češi mailují dvakrát více než před rokem

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)

Související