Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

Automatický překlad Google Chrome 5.0

13. 03. 2010 - 20:37

Nejnovější verze prohlížeče Google Chrome obsahuje velmi zajímavou funkci. Při návštěvě cizojazyčné stránky nabídne prohlížeč její automatický překlad. Pojďme se podívat na fungování v praxi na několika příkladech.

Google Chrome 5.0 dev

Všechny příklady budou uváděny na vývojové verzi Google Chrome 5.0.342.3 dev. Pokud používáte verzi 4.0 (případně Chromium) je možné, že automatický překlad budete moci aktivovat po spuštění prohlížeče s parametrem --auto-translate

Google Chrome 5.0 dev about dialog

Automatický překlad na rumunské Wikipedii

Při zobrazení cizojazyčné stránky (není to jazyk rozhraní prohlížeče) se v horní části okna zobrazí lišta nabízející automatický překlad.

V možnostech můžete zakázat automatické překlady daného jazyka nebo zakázat překlad zobrazeného webu.

Google Chrome 5.0 dev - lišta automatického překladu

Nastavení automatického překladu

Pokud si stránku necháte přeložit do vybraného jazyka, máte možnost nastavit překládání automatické. Jazykový pár je uzamčen a v případě zobrazení dalších rumunských stránek se provede jejich automatický překlad do angličtiny (můj výchozí jazyk prohlížeče).

Google Chrome 5.0 dev - přeložená stránka

Změna výchozího jazyka prohlížeče

Jazykové nastavení prohlížeče je možné měnit v ikonce klíče (vpravo nahoře), volbě možnosti (Options) a následně podle obrázků níže.

Google Chrome 5.0 dev - nastavení jazyka
Google Chrome 5.0 dev - přidání dalších jazyků a kontrola pravopisu

Prohlížeč je tak možné mít v anglickém jazyce a zároveň kontrolovat pravopis v českém jazyce. Nechcete-li některé jazyky překládat automaticky, stačí je přidat v daném dialogovém okně jazyků (v mém případě English a Czech).

Před nasazením pro masové uživatele

I když je už teď automatický překlad velmi vítanou vlastností, ještě bude potřeba doladit možnosti nastavení. V možnostech totiž nastavení automatického překladu zatím budete hledat marně. Předpokládám však, že se to ještě před překlopením do stabilní verze prohlížeče změní.

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)

Související