Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

Podnikání s AdSense v roce 2010

09. 01. 2010 - 07:28

Jak je to s povinností stát se plátcem DPH při používání Google AdSense, co je potřeba udělat kromě Registrace k dani z přidané hodnoty a jakým způsobem postupovat při zřizování elektronického podpisu. Nabízím i několik možných alternativ.

Povinnost stát se plátcem DPH

Vznikne každému, kdo poskytuje službu (až na definované výjimky) do státu EU firmě, která je plátce DPH a nemá v ČR pobočku. Pokud máte smlouvu Google AdSense potvrzenou s pobočkou Google Ireland, tak se to vztahuje i na vás.

Pokud používáte Google AdWords pro obchodní účely, je potřeba do systému vyplnit DIČ.

Registrace k dani z přidané hodnoty

Je možné se ještě v letošním roce do 15 dnů zaregistrovat k DPH. Registrovat je nejlepší přímo na příslušném finančním úřadě, ale nově by to mělo být možné na libovolném fin. úřadě (ten potom žádost předá domovskému FÚ).

Registrace je o vyplnění jednoho krátkého formuláře. Možná budete muset přesvědčit úřednici, že se neregistrujete dobrovolně ačkoliv nedosahujete povinných minimálních obratů. Odkazujte se na povinnost stát se plátcem při poskytování služeb do jiných států EU. Díky tomu se můžete registrovat zpětně k 1.1.2010.

V Praze jsem byl rovnou upozorněn, pokud budu nárokovat při prvním souhrnném hlášení větší částku pro vrácení daně, tak si mám rovnou připravit ofocené všechny faktury částku dokládající.

Elektronické podávání souhrnného hlášení

Od roku 2010 je možné souhrnné hlášení podávat pouze elektronicky. To v praxi znamená povinnost zařídit si elektronický podpis nebo datovou schránku.

Jednodušší varianta je zřízení elektronického podpisu (například na pobočce České pošty). Poskytujete-li pouze služby (bez dodávky fyzického zboží), je možné podávat hlášení čtvrtletně, jinak je třeba hlásit měsíčně.

Elektronický podpis (Kvalifikovaná certifikační autorita)

Zřízení elektronického podpisu není triviální záležitost. Nejprve navštivte stránku České pošty a prostudujte si postup pro OSVČ.

Nevyrážejte na poštu, dokud nebudete mít s sebou nachystané:

  • vyplněnou objednávku
  • zákaznický formulář
  • živnostenský list (nebo jiný zřizovací doklad, kde je uvedeno vaše IČ)
  • vygenerovanou elektronickou žádostí o certifikát (na Vistách stahujte rovnou Offline tool, online generování nejde rozchodit ani podle návodu na webu)
  • občanský průkaz nebo pas

Elektronickou žádost je možné donést i na USB klíčence (resp. bude s tím již úřednice počítat) a ne jak je chybně uvedeno v postupu, že je třeba donést disketu.

Vydat se můžete na některou z pošt v tomto seznamu a počítejte s tím, že generování může trvat i hodinu čistého času. Na poště vyberte možnost Czech Point a vyčkejte, až přijdete na řadu.

Budete platit za úředně ověřenou kopii živnostenského listu (v mém případě 30,-) a potom projdete celým procesem založení certifikátu. Tímto děkuji příjemné úřednici Jitce, která ačkoliv si o celém procesu myslela své, tak trpělivě vyřešila všechny nesnáze a podepsaný certifikát mi vygenerovala. Ceníkovou cenu platit nebudete, faktura pro zaplacení certifikátu přijde poštou.

Vyplatí se registrovat?

Jediným nepříjemným důsledkem kromě většího papírování bude zdražení vašich služeb pro tuzemské zákazníky, kteří plátci DPH nejsou. K tomu si patřičně upravte fakturu, aby splňovala všechny podmínky (zjednodušeného) daňového dokladu.

Zvažte pro a proti a s případnou registrací neváhejte déle než do pátku 15.1. Pokud jste nuceni jen používáním služby Google AdSense, tak zvažte, zda se nevyplatí přejít na reklamní systém AdFOX nebo si počkat na případné spuštění partnerského programu Sklik (který je "podle Karla" již na spadnutí).

Další zdroje informací

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)

Související