Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

MSN Virtual Earth online

25. 07. 2005 - 23:51

Microsoft se snaží splnit slib aspoň s měsíčním spožděním a zveřejnil na internetu službu MSN Virtual Earth. Jejím cílem je konkurovat Google Maps a vytvořit produkt, který je o nějaký kousek dál než mapy konkurence. Nakolik se vše daří, můžete posoudit sami.

Postupné nasazení

Během víkendu ze soboty na neděli proběhlo zátěžové testování a testovací provoz a během pondělka byla služba spuštěna do ostrého provozu. Ze slibovaných částí zatím nabízí jen malý díl, nicméně americký uživatel jistě najde několik užitečných pokroků, které používání mapy dělají pohodlnějším.

Ve výsledném produktu můžeme vysledovat inspiraci službou Google Maps, ačkoliv se vývojáři snaží jít ještě dál a dotahovat funkce do větších detailů. Například navigační terčík se lépe ovládá nebo přibližování a oddalování mapy.

Výhody MSN Virtual Earth oproti konkurenci

  • zobrazení přes celé okno prohlížeče
  • několikanásobné vyhledávání
  • poznámky
  • zoomování na dvojklik / rychlejší zoom a posun v mapě
  • důležitá místa i v satelitních snímcích (UPDATE Google Maps již nabízí také hybridní režim - satelit v kombinaci s důležitými body v mapě)
  • MSN Virtual Earth se snaží detekovat vaše umístění (pravděpodobně podle IP adresy)

Nevýhody MSN Virtual Earth

Černobílé a tmavé satelitní snímky (s nižší kvalitou než u Google) a absence plánovače cest jsou pravděpodobně jediné nevýhody, které MSN Virtual Earth mají.

Pokud je porovnáme s Google Maps a Google Earth, tak jsou asi na polovině cesty mezi nimi a snaží se nabídnout do internetového prohlížeče maximální komfort, který uživatel zažije v Google Earth.

Komunita okolo MSN Virtual Earth

Microsoft se snaží okolo map vybudovat zvláštní komunitu, která je vidět u bývalého produktu Keyhole (nyní Google Earth). Na stránkách http://viavirtualearth.com je obsažen návod, jak integrovat MSN Virtual Earth do vlastních stránek, diskusní stránky, blog vývojářů a odpovědi na často kladené dotazy.

Na LoBlog-u najdeme také ukázku, jak lze blogovat ve spojení s místem publikace příspěvku. Nejdřív si vyberete místo, o kterém chcete napsat a potom napíšete váš příspěvek.

Zatím se čeká na...

Očekávané zobrazení z úhlu 45 stupňů jsem zatím neobjevil. Pravděpodobně je stále ve stádiu příprav, spojování grafických obrázků a generování obrázků pro online použití.

Stejně tak je zatím pokryta pouze oblast USA a na dalších kontinentech se ještě pracuje a budou nasazovány postupně.

Takže zkoušejte a do komentářů se nebojte napsat vaše postřehy a zkušenosti v porovnání s konkurentními službami.

InsideMicrosoft - Virtual Earth Is Live, The Big Secret : MSN Virtual Earth

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)

Související