Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

MSN Virtual Earth bližší pohled

29. 05. 2005 - 21:39

Vývojový tým MapPoint přiblížil televiznímu kanálu číslo 9 nově chystané mapy firmy Microsoft - MSN Virtual Earth. Součástí demonstrace bylo i několik praktických ukázek, jak bude celá webová aplikace fungovat. Dozvěděl jsem se pár dalších zajímavostí, na které bych rád upozornil.

Inovace pohybu po mapě

Na normálním vektorovém pokladu bylo demonstrováno pohodlné ovládání na klávesnici. Plynulé zoomování (přibližování i oddalování) jak za pomoci kolečka, tak i za pomoci kláves plus a mínus. Dvojité poklepání na mapu má za následek přiblížení. Jinak lze mapu myší pohodlně posouvat. Stisknutí tlačítka a posun libovolným směrem. Zajímavou funkcí je rozšíření Googlovského tlačítkového joysticku. Nazývá se CampusControl a je to kruh s šipkami na všechny světové strany. Kliknutím do kruhu a posunem myši některým směrem se posunuje i zobrazená mapa. Čím více se kurzor vzdálí od kruhu, tím rychleji se mapa v daném směru pohybuje.

Funkčnost i v konkurenčním Firefoxu

Vývojový tým potvrdil, že by mapy měly fungovat jak v prohlížeči IE, tak i ve Firefoxu. Většina funkcí by měla být bez problémů. Pravděpodobně některé vychytávky fungovat jistě nebudou.

4 různé zobrazovací módy

Představeno bylo kromě vektorového podkladu ještě několik dalších. Kromě satelitního pohledu, který si můžete již zkusit na Google Maps byl demonstrován i hybridní mód, kdy se do satelitních snímků zobrazují názvy ulic. Konečně tak efektní satelitní mapa získává řádnou použitelnost a není třeba sahat po vektorové, aby se zjistilo co je kde za ulici. Nakonec bylo ukázáno i efektní zobrazení - orlí oko, kdy je celé město zobrazeno z úhlu 45 stupňů (o tom jsem psal nedávno v příspěvku MSN Virtual Earth posun o 45 stupňů). Fotografie byly pořízeny z letadla a zatím budou dostupné podklady pouze pro USA.

Lokalizované vyhledávání nad mapou

Hodně zajímavou vlastnosti nově připravovaných map je interaktivní vyhledávání až pěti dotazů najednou a zobrazování výsledků hledání na mapě. Při vyhledávání se výsledky zobrazí na levé straně v plovoucím okně a očíslované ikony jedné z pěti barev reprezentují výsledky vyhledávání přímo na mapě. Při posunu mapou jsou výsledky vyhledávání aktualizovány podle zobrazovaného místa.

Pohodlná práce s nalezenými daty

Každý zobrazený výsledek má ještě kontextovou nabídku, kde je možné s výsledkem manipulovat. Buď jej použít pro vyhledávání spojení (z/do místa) a nebo toto místo uložit do zápisníku. Místa uložená v zápisníku jde následně jedním kliknutím publikovat na blogu MSN Spaces a informovat ostatní uživatele o nalezených místech.

Search Engine Roundtable - MSN Virtual Earth Interview with MapPoint Dev Team (záznam rozhovoru (133MB, wmv))

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)

Související