Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

Google Mini pro Evropu

12. 05. 2005 - 16:14

Evropští zájemci o hotová vyhledávací řešení firmy Google mají konečně možnost zakoupit vyhledávací box. Firma Google včera nastoupila se svým produktem Google Mini na evropské trhy. Za necelých 2000 liber získáte možnost indexovat až 100 000 dokumentů.

Vyhledávání s Google Mini

Google MiniGoogle Mini je pro malé podniky, které chtějí nasadit fulltextové vyhledávání na vlastní produkty. Omezeno je maximálním počtem 100 000 dokumentů, ve kterých zvládne vyhledávat. Řešení může být nasazeno jak ve firemní síti, tak i na stránkách firmy do internetu.

Indexován je libovolný obsah, který je vystaven přes http protokol. Google doufá, že nalezne zákazníky ve zdravotních organizacích, výukových institucích, státních agenturách a malých a středních podnicích.

Nižší cena než u konkurence

Hotová řešení je možné zakoupit již nyní, rozdílem je ale nabízená cena. Většinou je mnohem větší než £1995, které dáte za Google Mini. V ceně je zahrnuta i roční hardwarová a softwarová podpora celé technologie.

Přístroj Google Mini se vejde do racku o rozměru 1U a zvládne zpracovat až 60 dotazů za minutu. Přístroj si můžete zakoupit přímo od společnosti Google (i online).

Instalace a konfigurace

Po zakoupení boxu stačí umístit do serverovny, zapojit do elektřiny a připojit k lokální síti. Po přihlášení k administračnímu rozhraní lze nadefinovat internetové adresy, kde má začít sbírání dat. Je možné definovat, které adresy se mají stahovat a které naopak nemají. Na konec stačí nastavit periodu sbírání nových dat a může se začít indexovat.

Kromě jednoduché definice vlastního vzhledu vyhledávání lze provést kompletní modifikaci za pomoci XSLT. Pro některé vyhledávací fráze lze nadefinovat synonyma a nebo "reklamní tipy", které se zobrazují nad výsledky vyhledávání. Další informace a grafickou demonstraci najdete ve flashovém průvodci.

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)

Související