Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

Google Enterprise i v Evropě a UK

20. 10. 2004 - 22:32

Po dvouletém pilotním provozu v USA se Google rozhodl nabídnout vyhledávání pro firmy i v Evropě a Anglii. Nenechal se unést svým úspěchem v oblasti vyhledávání na internetu a útočí na firemní řešení.

GB-1001 Google firemní řešeníKomplexní řešení celého vyhledávání (Google Search Appliance) nabízí firmám jednoduché nasazení na jejich intranet a nebo firemní prezentaci. Umožňuje vyhledávání na libovolných datech přístupných přes HTTP a HTTPS.

Jako vyhledávací technologie dodává Google hardware s předinstalovaným vyhledávačem. Podle generálního ředitele divize Google Enterprise Dave Giruarda je to tímto způsobem řešené schválně kvůli zákazníkům. "Chtěli jsme si být jisti, že poskytneme uživatelům to nejlepší, co můžeme. Když dáte uživateli CD s programem je to vždy riziko a nebezpečí. Myslíme si, že je nejlepší poskytovat kompletní řešení hardware i software dohromady."

Podle zaměření se nabízí tři základní modely:

  • GB-1001 - jednocestný, pro menší firmu (až 1,5 mil. dokumentů)
  • GB-5005 - pěticestný, pro důležité služby (high priority services) (až 3 mil. dokumentů)
  • GB-8008 - osmicestný, s podporou celosvětových firem (až 15 mil. dokumentů)

nejvýkonější GB-8008Cena začíná někde u 19 000 liber za GB-1001 a zahrnuje dvouletou licenci s možností indexace až 150 000 dokumentů (s možností rozšíření licence až na 1,5 miliónu dokumentů). Přesná cena pro osmicestné řešení bohužel není známa, ale ve Spojených státech byla nabízena za 660 000 dolarů.

Pokud uvažujete o profesionálním řešení firemního vyhledávání, tak se informujte o podrobnostech na stránkách Google Search Appliance. Pravděpodobně pro vás bude ale zajímavější oslovit některou z českých firem, jestli podobné řešení nenabízí za dostupnější ceny. Výhodou nemusí být pouze cena, ale také znalosti českého prostředí a bezproblémová spolupráce s češtinou.

přes: ZDnet UK - Google's enterprise search finally reaches UK

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)

Související