Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

AskJeeves upravuje obrázkové hledání

04. 03. 2005 - 21:58

Nedávno jsem zmiňoval, že AskJeeves používá stejně jako MSN vyhledávání externí technologie firmy PicSearch. Ale postavil se k dodávanému vyhledávání úplně jinak než vyhledávač MSN.

Jiný algoritmus na stejná data

Podle zaměstnance jménem Jim Rainey je používán pouze index obrázků. Vyhledávání nad tímto indexem si AskJeeves dělá za pomocí vlastní technologie. Jestli jsou výsledky vyhledávání lepší než u zdroje si můžete porovnat sami. Na první pohled se mi zdá opravdu algoritmus od AskJeeves lepší než u PicSearch.

Odlišení AskJeeves od MSN

Z toho jistě vyplynou nepříjemné důsledky a vyhledávač MSN bude muset na svém vyhledávání také zapracovat. Viditelně je co zlepšovat a AskJeeves to také vylepšovat umí.

Na některé dotazy (AJ, PS) přesto není vidět, že by byla nějaká modifikace prováděna. Pravděpodobně vyhledávač nevrátil dostatečný počet výsledků, aby se přeskládání nějak projevilo.

Má vliv aktuálnost fotografií?

Z některých dotazů má zase člověk pocit, že PicSearch dává do popředí více aktuální fotografie než AskJeeves, který spíš řadí podle relevance a na stáří obrázku nedává důraz. (může se také jednat o zpoždění ve stahování obrázkového indexu a změna se projeví následně i na AskJeeves) Pokud by se výsledky změnili musím dodat, že PicSearch vrátil fotografie, kde je Bill Gates pasován na rytíře.

InsideGoogle - Jeeves New Picture Search

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)