Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

Nafocené zlaté stránky na A9

27. 01. 2005 - 18:49

Vyhledávač A9 od Amazonu spustil betaverzi služby Yellow Pages. Typické vyhledávání adresních míst jednotlivých obchodů, podniků a institucí. Přináší také několik inovací.

20 milionů fotek

Spojení adresní databáze s mapou není nic až tak převratného. Nalezneme jej už i u konkurenčních služeb vyhledávačů Yahoo a nebo Ask Jeeves. Zajímavá je skutečnost, že před spuštěním služby bylo nasnímáno 20 miliónů fotografií ulic z celé Ameriky. K těmto fotografiím má každý uživatel přístup a může se podívat, jak celá ulice vypadá ve skutečnosti.

Technická realizace

Na střechy několika desítek aut byl nainstalován kamerový systém. Uvnitř každého automobilu umístěn GPS snímač. A nakonec museli řidiči projet několik tisícovek kilometrů a pomalou jízdou nasnímat potřebné ulice a cesty.

Uživatelský zážitek

Zlaté stránky A9Fotografie byly zpracovány a umístěny do betaverze produktu. Při vyhledání některého místa v Americe se vám objeví mapka, výpis nalezených objektů a jejich fotografie.

Při přejetí myši nad některým z objektů se označí i konkrétní místo na mapě. Pokud si kliknete na připojenou fotografii, tak si můžete prohlédnout celou ulici. Dostanete se na sekvenční záznam průjezdu kolem nalezeného obchodu.

Aktuálně jsou přístupné obrázky z oblastí:

  • Atlanta
  • Boston
  • Dallas
  • Chicago
  • New York City (Manhattan)
  • Denver
  • Los Angeles
  • Seattle
  • Portland, Oregon
  • San Francisco a the Bay Area

Rychlé zastarávání informací

Tento inovativní krok má ale malý nedostatek. Zobrazované obchody vznikají a zanikají příliš rychle. Již teď lze najít místa, která nejsou správně zobrazená. Jak budou postupovat při aktualizaci dat je otázkou. Buď tento průjezd budou dělat jednou ročně přes celou Ameriku a nebo si možná nechají za aktuální zobrazení jednotlivých obchodů platit - případně si fotografie nechají zaslat přímo od uživatelů a nebo majitelů obchodu.

Vyhledání si můžete zkusit přímo na vyhledávači A9 a pokud chcete slyšet několik úvodních slov od zaměstnanců, stáhněte si krátké video (MOV, 6,5MB).

Pokud to takto půjde dál, tak se najde společnost, která prokombinuje satelitní snímky (z Keyhole od Googlu), nafotografovaná data všech ulic (A9) a vznikne dokonalý virtuální vyhledávač. Možná to již nějaké vládní agentury dávno používají a jen se celá věc dostane mezi běžné uživatele... uvidíme.;o)

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)

Související