Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

Internetové trendy - Web 2.0

09. 10. 2004 - 20:25

Několik postřehů z konference Web 2.0 přináší Jeremy Zawodny na Yahoo Blogu. S jeho příspěvky přímo z konference Web 2.0 se můžete seznámit na jeho blogu.

Ačkoliv očekával, že se většina času bude trávit diskusí o Web Services (REST, SOAP, různých API a podobně), nestalo se tak. Probírala se dvě jiná důležitá témata:

Personalizované vyhledávání

O této oblasti jsem nedávno informoval i u sebe na blogu. Ať to bylo Personalizované vyhledávání zmiňující Eurekster, ChoiceStream a Yahoo. Nebo hodně dávno spuštěná betaverze Google Personalized. AskJeeves zmiňovaný v příspěvku Clusty a na konec podrobnější popis vyhledávače A9.

To je pouze první část, která se na nás uživatele v budoucnosti chystá. Začínají se objevovat i různě lokalizovaná vyhledávání. Ať se už jedná o Google Local nebo Yahoo Local. Je to jen součástí toho, že se vyhledávače začínají zajímat o každého uživatele. Každému se chtějí přizpůsobit, aby byly právě v jeho případě nejlepší. Přinášely mu přesně ty odpovědi, které od vyhledávače očekává.

Jak zavtipkoval John Battelle o nynějších rozhraních vyhledávačů: "Nyní se jedná o starou příkazovou řádku v DOSu." Pokud tomu tak je, tak příští generace by mohla být stejně revoluční jak přechod na Windows nebo Macintosh. ;o)

RSS reklama

O reklamě v RSS se mluvilo všude. Na rozdíl od očekávání J. Zawodnyho, který si myslel, že bude pravděpodobně někde zmíněna.

Před rokem nikdo o reklamě v RSS nemluvil. Většinou se exportoval jen titulek, případně pouták, aby uživatele upoutal a nasměroval zpátky na stránky. Ale nyní se snaží každý o to, aby do RSS kanálů dostal nějakou reklamu.

Osobně si myslím, že pokud se reklama do RSS kanálů prosadí. Uživatelé si buď kanál zruší a nebudou jej dále sledovat a nebo se na trhu objeví RSS čtečky, které budou umět reklamu filtrovat (na podobných principech, jako se děje u SPAMu).

V souvislosti s tím jsem ještě dnes narazil na zprávu, která oznamuje, že RSS kanály se rozšiřují dále za poskytování textového obsahu. Podcasting - vám nabízí přihlášení k odběru oblíbeného MP3kového kanálu, který bude krmit váš iPod novýmy písničkami.

Pokud počítáte s vlastním RSS kanálem, tak si uvědomte, že některé RSS čtečky nejsou nijak omezené proti uživatelům a umožňují jim nastavit smrtelné obnovovací doby. Proto stojí za to si pročíst, jak se dá minimalizovat provoz u vašeho RSS.

Prameny:

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)