Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

A9 - kvalitní informace a nové uživatelské rozhraní

21. 09. 2004 - 22:05

Amazon na adrese www.a9.com spustil nový metavyhledávač. Při vyhledávání jsou kombinovány informace z databází Google Web a Image search, Amazon.com, Imdb.com a GuruNet.com.

Technologické pozadí

Ač jsou použity stejné zdroje, jaké má Google, tak výsledky se neshodují. Je použito jiné vyvažování a zobrazování výsledků. Hledání slova kryl na A9 vrátí 23 600 nalezených stránek, zatímco kryl na Google vrátí 58 900 výsledků.

Výsledky stránek jsou nějakým způsobem agregovány. Z každé domény se zobrazuje většinou pouze jedna adresa. A na některé dotazy dostane uživatel mnohem kvalitnější výsledky hledání než na Googlu. Je možné, že se bere v úvahu i rozsah IP adres, ze kterého uživatel na stránky přistupuje a podle toho jsou přizpůsobovány výsledky hledání. Bohužel nemám možnost vyzkoušet dotaz ze stroje mimo ČR, takže nemůžu hypotézu ověřit.

Uživatelské rozhraní

Kromě jiného přístupu k naindexovaným datům je použit i zajímavý interface. Uživatel má možnost volit které databáze chce prohledávat. V pravé části stránky je tlačítkové menu, kde jdou jednotlivé sloupce zapínat/vypínat. To by ještě nebylo tak zajímavé, sloupce lze také libovolně měnit - pokud chcete mít výsledky obrázkového vyhledávání pouze jako dekorativní, stačí zmenšit sloupec s obrázky odtažením jednoho z okrajů.

Stejně tak je zajímavě řešené předávání parametrů pro vyhledávač. Hledaný pojem se píše přímo za lomítko adresy a9.com (např. a9.com/kryl) Není třeba dalších pomocných parametrů, které mohou uživatele jen mást. Již samotný název dá tušit, že se vyhledávač nebrání tomu, aby bylo hledání zadáváno přímo do příkazového řádku.

Personalizace

Pokud se uživatel pro vyhledávání přihlásí, jsou jeho dotazy ukládány do historie. Je možné je vyvolat někdy v budoucnosti. Pokud A9 budete používat hodně často, dotazy budou seskupeny podle času hledání (podobně jako je v historii navštívených stránek v prohlížečích). Stejně tak se můžete podívat na všechny weby, které jste z vyhledávače proklikli a díky A9 měli možnost navštívit. Pokud se vám některé položky z historie nelíbí, je možné je vymazat.

Hodně zajímavou vychytávečkou je služba Discover (zatím v betaverzi). Jednou denně se aktualizuje podle vašeho posledního hledání a prokliků. Nabídne vám další odkazy, které by se vám mohly hodit a nebo vás také zajímat.

Nabízený toolbar ke stažení je integrován také do vyhledávače. Pokud jste přihlášeni, můžete si zobrazovat položky které jste si přes toolbar do diáře zadali. Stejně tak lze do personalizace přes toolbar zadat i oblíbené odkazy. Nezkoušel jsem na vlastní kůži, protože se mi nechce žádný z toolbarů do počítače instalovat.

Zjistěte si vše o ...

V souvislosti s nedávno zveřejněnými příspěvky o "lustrování" vlastní a jiných jmen: Napište o sobě, jinak to udělají jiní (Honza Hučín), Optimalizace na vlastní jméno (Marek Prokop) si můžete kliknutím na jméno vyzkoušet úspěšnost lustrace na A9. ,-)

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)

Související