Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

Software pro vývoj stránek - co používám?

21. 04. 2004 - 19:59

Dušan Yuhůů Janovský vyzývá kamarády bloggery, aby napsali o programech, které používají k tvorbě webu. Jaké jsou nejlepší programy pro vývoj? Co používáte?

Neříkám, že používám ty nejlepší programy pro tvorbu webu, ale na některé jsem si při svém vývoji zvykl a pravidelně je používám při každodenní tvorbě. Protože jsem nucen vyvíjet jak pod linuxem (v práci), tak pod windows (doma - vlastně už jen kvůli pohodlnosti a setrvačnosti) budu si to muset rozdělit na dvě části.

Linux - Debian

vim
VI improved, testový editor s podporou maker, regulárních výrazů, syntax highlightingem pro libovolné typy souborů s téměř nekonečnou možností konfigurace a přídavných modulů (existuje i tetris pro vim :-)). Používám k editaci libovolných souborů: (x)html, css, js, shell skriptování,...
firefox
používám jako základní prohlížeč (poslední dobou se mi strašně hodil hlavně DOM inspector pro odlaďování grafiky a rychlejší analyzování struktury kódu).
Web Developer Toolbar
Vynikající lišta pro validaci lokálního HTML a CSS kódu, zvýrazňování syntaxe, resize okna prohlížeče, a mnoho dalších užitečných bookmarkletů v jednom. Velmi užitečné pro ladění a zjišťování chybiček.
mc
Midnight Commander, souborový manažer ve stylu v minulosti velmi oblíbeného Norton Commanderu, Volkov Commander nebo m602-ky. Používám pro pohodlné kopírovaní a přesuny souborů a adresářů, vyhledávání libovolného textu v souborech.
gimp
používám pro velmi nenáročné grafické úpravy, protože ve většině případů dostávám grafiku již vytvořenou. Díky tomu jej ani moc pokročile neovládám.
pine
potažmo s tvorbou webu pod linuxem souvisí terminálový emailový klient.

Windows XP

TextPad
Výborný textový editor, který jako jeden z mála (krom gVIM), zvládá regulární výrazy, makra a podobné zajímavé vychytávečky. Používám pro rychlou editaci a práci s textem (nahrazování a úpravy)
HomeSite
Přirostl mi k srdci, když jsem tvořil HTML stránky, mám nastavenou podporu pro psaní PHP skriptů a v něm jsem ještě donedávna nejčastěji tvořil.
TopStyle Pro (Lite)
V Lite verzi příjemný editor na CSS soubory. V PRO verzi HomeSite skloubený HTML editor a CSS editor v jednom. Uvažuji o přechodu z HomeSite na tento vynikající editor.
MSIE (5.0, 5.5, 6.0), FireFox 0.8, Opera 7.20, Netscape Navigator 4.7
Primárně zatím IE 6.0, ale již nějakou dobu uvažuji o přechodu k FireFoxu i pod Windowsem.
Adobe Photoshop
Doma jsem nucen pracovat víc s grafikou, takže používám příjemný a hlavně velmi rozšířený grafický editor od firmy Adobe.
ACDSee v 5.0
Prohlížeč, katalogizátor a editor pro rychlé hromadné úpravy obrázků (otáčení, změna rozměrů, převod na jiný grafický formát)
Total Commander
Norton Commander pro Windows. Vynikající souborový manažer s velmi pěkně provedeným hromadným přejmenováváním souborů, vyhledáváním a pohodlné práce se soubory.
TheBat!
Emailový klient pro Windows. S širokou škálou nastavení, maker, filtrů, vyhledávání, ...

Protože skripty píšu na lokále, tak je tam i ladím. Mám nainstalovaný Apache, PHP, MySQL (všechno zvlášť, ručně nakonfigurované). Pro přenosy souborů někam jinam používám WinSCP, putty (pscp) a nebo Total Commander (v případě ftp přenosu).

Abych zůstal neustále informován, co se kde šustne snažím se sledovat větší množství RSS kanálů agregovaných v programu FeedDemon a v práci chodím na weblogy.cz a taky mám RSS čtečku pro FireFox

Související příspěvky jinde

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)