Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

Blokování reklamy v libovolném prohlížeči na windows bez speciálního software

01. 04. 2004 - 06:50

Pokud vás už začínají otravovat reklamy. Chtěli byste se jich nadobro zbavit. Není nic jednoduššího. Nemusíte instalovat nic navíc (např. některé z rozšíření IE, které podobné blokování může umět), jen využít toho, co již v systému máte.

O'Reilly windows devcenter.com vydalo článek - Kill Internet Ads with HOSTS and PAC Files. Jedná se o docela podrobný návod, jak s využitím souboru hosts, případně za pomoci PAC souboru blokovat bannery (případně místo nich zobrazovat průhledné obrázky)

HOSTS souborem

Soubor hosts je na windows ekvivalentem linuxového /etc/hosts, kde jsou definovaný reverzní záznamy pro libovolnou jmennou adresu. Typicky je tam localhost. Při zadání adresy se nejprve prohledává hosts, potom pokud není reverzní záznam v cache, tak se systém dotazuje dál po internetu.

Ve windows soubor hosts nalezneme podle verze systému:

  • Windows 95/98/Me c:\windows\hosts
  • Windows NT/2000/XP Pro c:\winnt\system32\drivers\etc\hosts
  • Windows XP Home c:\windows\system32\drivers\etc\hosts

A blokování reklam se snadno zařídí přidáním reklamního serveru do souboru hosts s IP adresou nastavenou na 127.0.0.1 (nejlépe s nakonfigurovaným serverem, který bude vracet průhledný obrázek.), lze použít také neexistující adresu např. 0.0.0.0 (ale to již dělá problémy v Opeře - MSIE a Mozilla jsou v pohodě)

Pokud chcete být bez reklam po celém světě, je dobře seznam serverů poskytujících reklamu neustále aktualizovat. Za pomoci stránek Mike Skallas' Ad Blocking Hosts file můžete stahovat každý měsíc aktuální seznam.

PAC soubory

Pokud jsou reklamy v nějakém adresáři na stejném serveru jako web, který si prohlížíte, tak vám hosts soubor nepomůže. Je třeba použít druhou variantu blokování - PAC soubory (Proxy Automatic Configuration). Soubory vymyšlené firmou Netscape, ale využívané všemi více používanými prohlížeči MSIE, Opera i Mozilla. V souboru je definována funkce, která k zadanému URL řekne, zda se má přistupovat přes nějakou proxy a nebo se může přistupovat přímo.

Dvě funkce, které se hodí pro naše využití jsou tyto:

  • dnsDomainIs(host, domain) - zjisti, jestli host patří do zadané domény
  • shExpMatch(str, shexp) - zjisti, zda str odpovídá zadanému výrazu (s možností vložit wildcardy)

Základní PAS soubor je možné stáhnout na stránce - Bust Banner Ads with Proxy Auto Configuration. Ten může posloužit jako základ pro vaše vlastní experimenty.

Po vytvoření je třeba říci prohlížeči, že má soubor používat (za použítí cesty na lokální soubor typu file://C:/Pac/ads.pac a následně ještě vypnout proxy cache, aby bylo možné část serveru povolit a zbytek zakázat (aby nebylo povoleno po prvním povolení všechno na serveru). To lze provést jednoduše importem REG souboru Billa Talcota.

REGEDIT4

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Internet Explorer\AdvancedOptions\PAC]
"Text"="Automatic Proxy Configuration"
"Type"="group"

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Internet Explorer\AdvancedOptions\PAC\PROXYCACHE]
"CheckedValue"=dword:00000001
"DefaultValue"=dword:00000000
"HelpID"="iexplore.hlp#00000"
"HKeyRoot"=dword:80000001
"RegPath"="Software\\Policies\\Microsoft\\Windows\\CurrentVersion\\Internet Settings"
"Text"="Use automatic proxy result cache (UNCHECK for no-ads)"
"Type"="checkbox"
"UncheckedValue"=dword:00000000
"ValueName"="EnableAutoProxyResultCache"
 
[HKEY_CURRENT_USER\Software\Policies\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Internet Settings]
"EnableAutoProxyResultCache"=dword:00000000

Pokud máte problémy s rychlostí načítání přesmerováných bannerů, tak by bylo dobré ještě doinstalovat maličký webserver, který vám bude posílat prázdný obrázek. Pokud již nějaký nainstalováný máte, lze použít stávající a nebo si stáhnout maličký, volně šiřitelný BlackHoleProxy a nakonfigurovat si ho na libovolný volný port. (BlackHoleProxy byl vytvořen pro použítí s již zmiňovaným no-ads.pac souborem.)

Podrobnější návod - Kill Internet Ads with HOSTS and PAC Files

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)

Související