Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

Google pomůže s MySQL

02. 11. 2007 - 07:44

Podpisem Contributor License Agreement společnost Google potvrdila, že hodlá podpořit další vývoj databáze MySQL i vlastními zdrojovými kódy. Snaží se tak oplatit masivní využítí této databáze uvnitř firmy.

Google LogoDíky většímu nasazení databáze MySQL si firma Google vytvořila spoustu drobných i větších vylepšení pro speciální požadavky vlastního prostředí. Podle Davida Axmarka jsou to například lepší replikace, nástroje pro monitorování velkého množství databázových instancí. Většinu dalších technologií pro infrastrukturu si Google pečlivě střeží. Informace o některých částech je možné na internetu najít popsané formou White paperu (GoogleFS, MapReduce, a podobně).

Vylepšení od Google od verze 6.1

Některá z těchto vylepšení se objeví v dalších verzích databáze MySQL pravděpodobně od verze MySQL 6.1, která je naplánovaná začátkem roku 2009 (betaverze na polovinu roku 2008). Množina funkcí do verze 6.0 je již definována a měnit se s největší pravděpodobností nebude. Některé části kódu Google jsou již zahrnuty v MySQL 4.1, nicméně ne v té verzi, která je podporovaným MySQL produktem.

Google tím získá automatickou podporu pro další vývoj databáze, součástí oficiálního balíku tak budou některé komponenty včetně oprav chyb.

Opatrné vkládání nového kódu

Nicméně před zahrnutím některých částí kódu do MySQL bude potřeba hodně času na analýzu, co je použitelné pro všechny a co se již převzít nevyplatí. A samozřejmě to bude také vyžadovat spoustu práce, poznamenal Kaj Arno, Vice President pro vztahy s komunitou.

Google zatím vyvíjí pouze doplňky pro operační systém, který používá. Pro zveřejnění kódu v MySQL je třeba překlopení do dalších 15 operačních systémů, které jsou podporovány.

Těsnější spolupráce Google a MySQL

Podle Axmarka jsou obě společnosti v úzkém kontaktu. Inženýři z Google strávili minulý měsíc několik dní přímo na interních poradách MySQL vývojářů v německém Hedelbergu. Google již zveřejnil několik nástrojů pro práci s MySQL.

Pozornost byla věnována i verzi MySQL 7.0, která je plánována na konec roku 2009. Bude zaměřena hlavně na bezpečnost pro firemní uživatele.

MySQL 7.0 zaměřena na bezpečnost

"Mnoho lidí nám říkalo, že chtějí lepší bezpečnost v databázi a my jsme poslouchali.", řekl vývojářům Robin Schumacher ředitel produktového managementu v MySQL. Verze 7.0 bude podporovat zabezpečení na úrovni rolí a skupin, což bude umožňovat centrální administraci. Také bude v databázi vestavěna podpora pro "transparentní šifrování dat".

Snaha o nezávislost na Oracle

V nejbližší době je možné očekávat MySQL 5.1, která je plánována na začátek v prvním čtvrtletí příštího roku. Následovat bude verze 6.0, která bude obsahovat novou databázovou technologii - Falcon, která bude alternativou pro InnoDB (zakoupenou před 2 lety společností Oracle).

Zatím bez nativní XML podpory

I přes veškeré spekulace zatím nepočítejte s nativní podporou XML. Axmark zatím stále čeká na jasný signál od zákazníků, kteří budou tuto funkci vyžadovat. Zatím to nepatří mezi hlavní priority pro další vývoj.

Computerworld - MySQL to get injection of Google code

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)

Související