Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

Analyzování Google PageRank a JyxoRank

31. 03. 2004 - 00:02

Pokus o vysledování, jak funguje algoritmus zobrazující Ranky do prohlížečové lišty vyhledávačů Google a Jyxo se objevil na hidden blogu.

Autor si nainstaloval lištu vyhledávače, sniffer na odchytávání komunikace a seznamuje nás s výsledky (bohužel ale neúspěšného) pozorování.

Naráží se na checksum, který je třeba posílat současně s požadavkem o Rank. Bez něj se k odpovědi nedobereme. Co zmiňuje, že je pro každý dotaz na nějakou stránku unikátní.

Osobně si myslím, že se hashuje nějaká část nebo kompletní zasílaná data. Případně se "solí" ještě nějakým konstantním řetězcem. Bohužel nemám zatím moc tušení jakým způsobem se dobastlují lišty do MSIE, ale snad by se to mohlo nechat nějak odkrokovat a nebo disassemblerovat. (ale to jsou už trošku kacířské myšlenky ;o))

Moc se mi nechce instalovat některou z lišt do prohlížeče, jsem trošku paranoidní, co se týče tohoto typu toolbarů. Ale pokud bych se k tomu ve slabé chvilce někdy odhodlal, tak se na to zkusím mrknout nějak podrobněji a třebas se z toho něco nechá vykoumat.;-)

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)