Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

Barevné štítky v novém Gmailu

04. 12. 2007 - 09:50

Freemail od Google se dočkal začátkem listopadu přepracovaného javascriptového jádra. Kromě rychlosti měla být další výhodou lepší rozšiřitelnost. Postupně se objevila možnost komunikace s několika uživateli najednou a od dnešního dne jsou k dispozici barevné štítky.

Novinky v listopadové verzi Gmailu

  • přepracovaný javascriptový kód - nový kód má umožnit snadnější přidávání nových funkcí
  • rychlejší zobrazení emailů z výpisu - po kliknutí na email nečekáte na jeho dočtení (na druhou stranu čekáte déle na zobrazení výpisu emailů)
  • přepracované kontakty - správa kontaktů je nyní v jedné obrazovce a přehlednější
  • vizitka uživatele - při přejetí kurzorem nad nějakým kontaktem ve výpisu se zobrazí vizitka s fotkou a nastavením týkajícím se daného uživatele
  • nové menu možností - nabídka akcí není realizována přes SELECT, ale javascritovou vrstvou
  • funkční tlačítko zpět - při čtení pošty můžete použít bez obav tlačitko zpět
  • nové klávesové zkratky - přidáno bylo několik klávesových zkratek - například klávesa [ pro archivaci emailu a přesun na další zprávu, zkratky je třeba nejprve povolit v nastavení
  • sdílení vyhledávaných dotazů s přáteli - je možné využít pokročilých operátorů pro vyhledávání a také dotaz poslat jako URL např. nalezení emailů od Google http://mail.google.com/mail/#search/from%3A%40google.com
  • lepší filtrování emailů z konferencí - u zprávy máte možnost filtrovat další zprávy jako je tato (vhodné pro emaily zasílané z konferencí, které jsou filtrovány pomocí parametru uváděného v hlavičce emailu - "List ID")

Skupinové chatování v Gmailu

Pokud s někým zahájíte konverzaci přes Gmailový Gtalk, tak už jen stačí v možnostech vybrat Group chat (Skupinový rozhovor) a přizvat další účastníky rozhovoru.

Jako další drobnost může oslovit i možnost vkládat různé smajlíky a grafické emotikony.

Barevné značení emailů

Praktická drobnost, která se objevila dnes je možnost označení jednotlivých štítků barvou. Kromě slovního štítkování je možné přiřadit každému štítku barvu a podle toho se v emailové schránce lépe orientovat.

Barevné štítky v Gmailu

Uživatelé na Centrum.cz mají tuto funkci k dispozici od roku 2004.

Novinky zatím jen pro IE7 a FF2

Tyto poslední přidané funkce nejsou zatím omezené pouze na anglickou verzi Gmailu, ale také je třeba mít jeden z podporovaných prohlížečů, ve kterém jsou tyto funkce dostupné: Internet Explorer 7 nebo Firefox 2.

Aktualizace: Během včerejšího dne začala být spouštěna integrace Gmailu a AIM.

Související

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)

Související