Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

Chatování s Allpeers

19. 12. 2006 - 06:30

Nakonec se mi díky předchozímu článku o AllPeers ozval jeden můj známý. Díky němu jsem měl možnost otestovat připravovanou verzi zajímavého rozšíření AllPeers, které je vyvíjené přímo v Praze.

Testování 0.54 Release Candidate 9

První spuštění AllPeersK testování jsem dostal verzi 0.54 rc9 pro Windows. Instalace do prohlížeče proběhla bez problémů, instaluje se jako ostatní rozšíření Firefoxu (nově nazývané Add-Ons).

Menší změny po instalaci

Příjemně překvapilo přepracované rozhraní a menší útočnost. Źádné ikonky v trayi, žádná okna po obou stranách prohlížeče. Určitě krok správným směrem.

Doplní se ikona do hlavní lišty Firefoxu (vedle tlačítka Domů/Home), přidá Toolbar (který lze vzápětí skrýt) a veškerá komunikace probíhá přes panel otevřený v levé části prohlížeče (podobně jako historie).

Komunikace mezi přáteli

Chat v AllPeersNejvětší novinkou je v této verzi možnost chatovat mezi přidanými uživateli. Dialog je přístupný přes pravé tlačítko myši a kontextovou nabídku.

Po výběru Chat with nickname se otevře nové dialogové okno, kde máte možnost definovat téma hovoru a komunikovat. K odeslání zprávy stačí klávesa Enter, k rozdělování řádků je dost nešikovně potřeba použít shift-enter (nicméně bylo reportováno, takže pokud si bude stěžovat víc lidí, tak bude možná i opraveno. :) ).

Zatím jde o komunikaci mezi dvěma uživateli, přenáší se pouze textové informace a nejsou podporovány offline zprávy. Veškerý přenos Allpeers je šifrován, tedy i komunikace přes Chat běží přes SSL.

Nakonec bylo opraveno několik drobností. Namátkou například drag & drop obrázků v prohlížeči Firefox 2.0, zobrazování přípon všech souborů, zobrazování stavu odesílání souborů v přenosech, ...

Co nás čeká v budoucnu?

V dalších verzích Allpeers se možná dočkáme offline zpráv, komunikace mezi více uživateli v kontaktech a možnosti navázat přenos mezi 2 uživateli, kteří jsou oba v síti s NATem (nemají veřejnou adresu a jejich spojení je překládáno z lokální IP na nějakou jinou veřejnou).

Zájemci pracující na linux64 s firefox64 si budou muset počkat (případně se ozvat přímo u tvůrců :) ), tato verze se zatím neplánuje.

Kde stahovat?

Zatím není možné tuto verzi nikde stáhnout, nicméně by měla být v nejbližších dnech k dispozici přímo na stránkách AllPeers.

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)

Související