Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

Google - 200 let archivovaných novin

14. 09. 2006 - 05:35

Google přidal do své služby Google News další zajímavý obsah. Po domluvě s několika většími vydavatelstvími nabízí prohledávání novinového archivu s historií až 200 let zpátky. Některý prohledávaný obsah je nicméně zpoplatněn.

Spojení mnoha subjektů

Google LogoGoogle se musel domluvit na odebírání obsahu například Times, The Wall Street Journal, The New York Times, Guardian a Washington Post. Navíc ještě s agregátory zpravodajského obsahu Factiva, LexisNexis, Thomson Gale nebo HighBeam Research. Poté mohl veškerý obsah zaindexovat a nabídnout k prohledávání.

Některý obsah je zpoplatněn. Ve výsledcích vyhledávání je označen jako pay-per-view položka případně rovnou s uvedenou cenou za shlédnutí.

Důraz na relevanci

Řazení výsledků je podle relevance a při seskupování jednotlivých příspěvků je dáván důraz na konkrétní období. Při článkovém zobrazení se vedle letopočtů mohou objevit modré šipky indikující, že tento interval je pravděpodobně nejzajímavější pro zadaný dotaz.

A pod nabízenými letopočty je ještě skupinka doporučených publikací, které obsahují výsledné články, a je možné omezit vyhledávání pouze na jednu skupinu publikace.

Zatím se zaměřujeme na obsah

Při tvorbě služby se zatím Google snaží odladit vyhledávání a dostupnost veškerého obsahu. V budoucnosti je možné, že bude nabízet možnost zaplatit plošný přístup k archivu přímo u sebe. A kdo by nechtěl za obsah platit, většina zpoplatněných textů je dostupná v amerických knihovnách zdarma.

Služba je dost podobná již spuštěné Google Scholar, která vyhledává ve vědeckých článcích a také směřuje na portály s placeným obsahem. Takže pokud si chcete zavzpomínat, ponořte se do dob minulých a najděte si zajímavé informace z historie - News Archive Search.

Search Engine Watch - Google Debuts 200 Year News Archive Search

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)

Související