Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

Vyhledávač pro vědce - Google Scholar

18. 11. 2004 - 22:14

Dalším zajímavým přínosem firmy Google je spuštění vyhledávače nad veškerými odbornými texty, povětšinou z amerických univerzit. Pomáhá hledat nejen elektronické informace, ale také papírové publikace.

Novinky oproti velkému bráchovi

Logo Google Scholar17. listopadu byl den, kdy byla spuštěna betaverze Google Scholar. Naindexované akademické publikace, které jsou dostupné na internetu. Nyní je můžete jednoduše prohledávat a využívat základních vlastností PageRanku.

Jednotlivé nalezené výsledky jsou s uvedením roku publikování, máte přehled jak staré informace se vám dostaly do rukou. Navíc se vám u každého výsledku zobrazí počet citací (odkazů na daný dokument).

Nejen elektronické dokumenty

Většina textů je v postscriptovém formátu a nebo ještě častěji v pdf. Tradiční zobrazení netypických formátů v HTML je i zde zachováno. Není třeba spouštění pluginů v prohlížeči a procházení informací zbytečně nezdržuje. Případně, pokud nemáte na počítači nic, čím by se dal některý z formátů otevřít - můžete použít váš prohlížeč.

Všechny typy informací na které jsem narazil:

  • HTML - bez speciálního označení
  • [PDF] - Adobe Acrobat
  • [PS] - PostScript
  • [CITATION] - citace (zobrazí počet citací, umožní vyhledat text v citaci v googlu)
  • [BOOK] - odkaz na nějakou papírovou knihu, přidává odkaz na knihovnu, kde lze knihu zapůjčit

Kromě názvu dokumentu, počtu citací je zobrazen i autor textu krátký kontextový popis (vzhledem k položenému dotazu), místo a rok publikace a případný zdroj (zdroje) pro přístup k dokumentu.

Velikost indexu

Na úvodní stránce zatím není celkový počet prohledávaných dokumentů, ani zdrojů. Zkoušel jsem hledáním některého z velmi častých slov přijít na maximum dokumentů, které se z vyhledávače podaří dostat. Pravděpodobně nejlepší slovo, na které jsem přišel je anglický určitý člen the. Ten vrací 317 000 000 prohledaných dokumentů. Protože velký Google vrací na tento dotaz slibovaných 8 000 000 000, které má i na hlavní stránce (s "pár" dokumenty navíc), dovolil bych si předpokládat že dané číslo je hodně blízké počtu prohledávaných dokumentů.

Vyhledávání odborných textů v praxi

Protože se již nějakou dobu snažím vyhledávat odborné texty pro diplomku, tuto službu vřele vítám a doufám, že díky ní mi půjde zpracovávání celé práce ještě víc od ruky.

Jediné zdroje, které jsem používal do teď byly IT Papers a vyhledávač Google, kterému jsem musel filtrovat nevhodné (neodborné) výsledky.

Další bráškové Google Scholar

Vedle velkého bráchu - vyhledávače na Google.com - již existuje několik dalších specializovaných rozhraní pro vyhledávání úzce zaměřených informací.

Na speciální stránce najdete specializované vyhledávače. Vyhledávat zde mohou fanoušci Linuxu, BSD, Microsoftu, Apple Macintosh a nebo americké vlády.

V podobném smyslu funguje i univerzitní vyhledávání, které ale nepřidává žádnou novou funkčnost, ale pouze omezuje výsledky vyhledávání na doménu vybrané univerzity.

přes InsideGoogle - Google Scholar: Stand On The Shoulders Of Giants

Související

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)