Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

Inzerce Google v rádiu

21. 09. 2006 - 18:13

Po testování inzerce v tisku se chystá testovací provoz inzerování v rádiích. Google získal podíl $102 mil. akvizicí firmy dMarc Boradcasting - společnosti, která vlastní systém automatické inzerce v rádiích. Google je jedna z firem, která si tento typ experimentů může dovolit a v případě úspěchu by systém mohla i prosadit do praxe.

Zefektivnění stávajícího systému

Teď řeší prodej rádiových kampaní reklamní agentury. dMarc automatizuje proces nákupu inzerce, umístění do časových slotů ve vysílání a následné sledování úspěšnosti. Sledování již dělají většinou reklamní agentury přes telefon, experti a podobně. Automatizace i tohoto procesu by mohla vést k větší efektivitě a levnějším cenám inzerce pro inzerenty. Zatímco rozhlasovým stanicím by přivedla větší objem prodeje reklamy.

Testovací provoz

Inzeráty založené na novém systému jsou již používány nejméně v jedné rozhlasové stanici v Detroitu. Pokud by byl nasazen nový způsob vkládání reklam založený na systému AdWords, mohlo by to oslovit mnoho nových zákazníků, kteří zatím inzerci v rádiu nevyužívají.

Každý inzerent by mohl sledovat aktuální statistiku aktivní kampaně a v jejím průběhu měnit parametry v závislosti na její úspěšnosti u posluchačů.

Samozřejmě tu není zatím žádná jistota úspěchu a jde spíše o testovací provoz s možností uchycení celého modelu. V tisku se pravděpodobně příliš nedařilo a tak se Google snaží o inzerci v rádiu a v budoucnosti zkusí určitě i televizi.

C-net News - Google rides the radio waves

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)

Související