Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

Soudní vyrovnání s Googlem za 90 milionů

10. 03. 2006 - 08:44

Podvodné klikání je jedním hlavním problémem online inzerování v klasických PPC systémech. I Google AdWords díky masovému rozšíření má problémy se zneužíváním. V soudním procesu došlo ve středu nakonec k dohodě a Google poskytne vyrovnání v hodnotě 90 milonů dolarů.

Google LogoObrovským problémem v kontextových PPC systémech je klikání na inzeráty konkurence v systémech AdWords, aby je inzerce stála co nejvíce a vyčerpal se jejich denní rozpočet. Naopak pro AdSense umístěný na libovolných stránkách si na reklamy klikají sami vlastníci, aby si podvodně zlepšili výdělky z umístěné reklamy.

Soudní dohoda dopadla tak, že Google poskytne vyrovnání ve formě kreditu pro AdWords (zní mi to jako trochu dražší reklama na PPC :-) ).

I když se tvrdí, že Google AdWords nemá žádné ochrany před zneužíváním. Případně, pokud nějaké ochrany má, tak je nemůže příliš zpřísňovat, aby si tím neomezil zisky. Na druhou stranu každý inzerent má možnost sledovat konverzní poměry online a na masové zneužití by nebylo problém přijít. Pokud by se zneužívání rozšířilo, tak na tom nevydělá ani Google (bude ztrácet zájemce o inzerci) a stejně tak i třetí strany vydělávající na AdSense (protože kampaně nebudou příliš efektivní). Je to jen otázkou času, kdy budou kontroly zneužití ještě vylepšeny.

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)

Související