Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

Posuzování v okamžiku

18. 01. 2006 - 22:10

Nejen lidi soudíte podle prvního dojmu, ale podle posledních výzkumů se stejným způsobem díváte i na webové stránky. V čase 50 ms - kdy stihne oko přenést informace do mozku je vyhodnocena sledovaná stránka. Buď se zalíbila a nebo půjdete zpátky či jinam.

"Kolegové věřili tomu, že není možné cokoliv vidět za méně než 500 ms.", prozrazuje Gitte Lindgaard z Carleton University v Ottawě. Publikoval výzkum v časopise Chování a informačních technologií ( Lindgaard G., Fernandes G. J., Dudek C. & Brown J. Behav. Inf. Technol., 25. 115 - 126 (2006).). Zjistil, že první dojmy jsou vnímané již v desetkrát menším čase.

Nicméně z článku není patrné, jestli bylo měřeno vnímání i s následnou odezvou. Ačkoliv v 50 ms si člověk možná uvědomí, že se něco zobrazuje, tak ještě nemusí mít zcela jasno o všech detailech. I když se snažím svoji rychlost na internetu maximalizovat a na nezajímavých stránkách trávit minimum času, s výzkumem musím nesouhlasit. Osobně dávám krom grafického a vizuálního dojmu důraz na to, že se má oko kam zaměřit a pokud je na stránce i něco ke čtení, tak přeletět aspoň prvních pár slov. Až potom začínám soudit, jestli číst dál a nebo se vracet o stránku zpět.

Web users judge sites in the blink of an eye

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)

Související