Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

Google si platí za ladění výsledků

02. 06. 2005 - 00:29

Na tajemné doméně eval.google.com se skrývá systém, který slouží pro dolaďování výsledků na pokládané dotazy do vyhledávače Google.com. Lidé z celého světa jsou placeni za hodnocení dotazů a výsledků.

Google Eval ConsoleHolandský novinář Henk van Ess na svém blogu jako první příspěvek zveřejnil tuto šokující zprávu. Dokonalý algoritmus pro řazení výsledků založený na PageRanku nebude asi tak dokonalý, jak se všude po světě předpokládá.

Na doméně eval.google.com běží služba nazývaná jako Rater Hub, která slouží pro hodnocení výsledků vyhledávání, které jsou zadávány do vyhledávače. Na hodnocení se podílí lidi z celého světa a jsou za to placeni. Hodnotí kvalitu výsledků.

Informace byla zveřejněna na Slashdotu (a způsobila tím typický výpadek celého serveru). Nicméně se mi k němu nakonec podařilo procpat.

Lidé, kteří prochází každý den výsledky vyhledávání byli najati přes univerzitní prostředí. Říká se jim mezinárodní agenti Googlu. Starají se o odstraňování spamu, umístění nejlepších výsledků vyhledávání na předních místech a také testují ještě nezveřejněné projekty. A jejich aplikační nástroj běží právě na adrese http://eval.google.com/. V nejbližších dnech se k celé věci pravděpodobně vyjádří i oficiálně firma Google.

Google Eval Experiments Google Eval Compare Google Eval Rating

Slashdot - Google's Secret Lab

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)

Související