Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

60 minut s Googlem

11. 01. 2005 - 08:11

Další zajímavé informace ze zákulisí firmy Google přinesl americký pořad 60 minutes. Video ukazuje psy a bicykly v kanceláři, místo židlí se běžně sedí na balónech. Samozřejmostí je podpora sportu, jídlo zdarma, časté večírky a společné lyžování celé firmy. Styl firmy je jasný: přijít s něčím novým, a na to potřebuje tvořivé lidi.

Oficiální plány Googlu

Během pořadu bylo zmíněno i několik novinek, na které se můžeme v budoucnosti od firmy Google těšit. Podívejme se na ně trošku podrobněji.

Strojový překlad

Počítače na kterých Google běžíJedním z dalších revolučních objevů, který Google chystá je automatický překlad do libovolného jazyka. Pokud se jim podaří tuto technologii uvést do praxe, setřou se omezení zaviněné neznalostí cizích řečí. Budete moci vyhledávat informace z celého světa a číst je ve svém rodném jazyce. Již mnohokrát jsem narazil na stránky, které byly ve španělštině, francouzštině a nebo dokonce čínsky. Bohužel jsem se s nimi musel rozloučit. Po nasazení strojového překladače si nalezený dokument necháte přeložit. Nebo se vám budou všechny stránky zobrazovat ve stejné řeči, kterou používáte pro rozhraní vyhledávače Google.

Je možné, že tato aplikace zcela změní přístup ke studiu cizích jazyků. Psaní domácích úkolů do angličtiny bude hračkou, bude stačit napsat domácí práci česky a Google to přeloží sám. Internet celého světa přístupný v libovolném národním jazyce je velmi lákavá nabídka a myslím si, že by ji ocenil každý.

Prohledávání televize a videa

Kromě textů a obrázků se pomalu objevují i vyhledávače koketující s prohledáváním zvuků. Google si vzal těžší oříšek a chce prohledávat videosekvence a televizní pořady. Konkurence nespí a chce realizovat prohledávání na základě přepisů vytvořených z videa. Domnívám se, že to by bylo proti filosofii firmy Google, záviset na lidském faktoru. U jejich řešení bych spíše předpokládal strojové rozpoznávání řeči a její automatický přepis do textového obsahu. Možná dokonce ve spojení s analýzou obrazu. Jak bude jejich výsledný produkt vypadat mohu jenom hádat, ale zcela jistě opět překvapí.

Zjištění nejlevnějšího výrobku

I nakupování chce udělat Google po svém. Ve vysílání byl zmíněn přístroj pomáhající při nákupech. Vydáte se do nějakého obchodu, ale cena se vám bude zdát příliš vysoká. Vytáhnete z kapsy přístroj, který budete mít s sebou a přejedete přes čárkový kód výrobku. Na displeji se zobrazí prodejny v nejbližším okolí, které nabízí stejný výrobek za levnější ceny. Pokud se vám tato úspora vyplatí, tak se vydáte do nalezeného obchodu a nakoupíte tam.

Pod tímto přístrojem si, podle mě, můžete představit některý z budoucích mobilních telefonů (proč nosit něco navíc). Když může mobil obsahovat fotoaparát, infračervené rozhraní nebo bluetooth, tak proč by tam nemohla být i čtečka čárkových kódů. A se starším mobilem budete nuceni opsat jen pár čísel čárkového kódu navíc.

Již nyní nabízí Google betaverzi služby Froogle. Ta je určena pro fulltextové prohledávání nabídky velkého množství obchodů. Vyhledané výrobky můžete porovnávat, pročíst si recenze, rozhodnout podle nejlepší ceny a online objednat. Ne vše lze nakoupit z pohodlí domova a pro některé výrobky si jistě ještě rádi zajedete osobně. Zjišťování nejlevnější ceny v obchodě bude jenom malé rozšíření, které bude nakupujícím pomáhat i mimo internet. Bude tak udržováno spojení s uživateli služby Froogle i mimo internet. Podobně se o to pokouší již spuštěná služba Google SMS. Ta umí přes mobilní telefon pokládat dotazy do vyhledávače a během několika minut zobrazit výsledky. Zatím je její použití limitováno jen na USA.

Zajímavosti

KeyHole v praxi

KeyHole statistiku hledání - pohled na EvropuMinulý rok zakoupil Google program KeyHole. Jedná se o komerční placenou službu, která integruje družicové snímky celého světa na jeden glóbus. Instalace KeyHole používá například televizní stanice CNN při svém zpravodajství k zobrazení ilustrativních map. Rychlé nalezení libovolné adresy a znalost i malých měst v České Republice není to jediné, co tento program dokáže. Za pomoci externích zdrojů umí na mapě vizualizovat libovolná data.

KeyHole statistiku hledání - pohled na Severní AmerikuV úvodu pořadu bylo demonstrováno interní využití tohoto programu. Google na mapě světa zobrazuje aktuální počet vyhledávání na celém světě. Na každém místě světa je zobrazen sloupeček, ilustrující množství položených dotazů na adrese www.google.com. Barevně jsou údajně odlišeny jednotlivé jazykové mutace zadávaných dotazů. Denně je vyhledáváno kolem 2 miliónů dotazů z celého světa. Předpokládám, že tato poutavá obrazovka je nejen v pracovně Larryho a Sergeye, ale že uvítá i návštěvníky Googleplexu na některé recepci.

Pokud máte zájem, můžete si stáhnout zkušební verzi programu a jeden týden si ji zkoušet. Osobně jsem byl dost rozčarován z toho, že zatím je satelitními snímky pokryt hlavně sever Ameriky a velmi malá část zbytku světa. Databáze je postupně rozšiřována a určitě se dočkáme kompletní mapy světa. Na druhou stranu jsem si vychutnal uživatelské rozhraní a vizuálně propracované přesuny na vyhledané místo a přelety nad krajinou.

Kanceláře

Googleplex - komplex, kde pracují zaměstnanci firmy Google nepřipomíná tradiční kancelářské prostory. Pokud se zastavíte na návštěvu, tak vám to připomene spíš univerzitní prostředí.

Studentské prostředí v kancelářích V kanceláři zaparkované kolo Kancelářský pes

Balóny místo klasických kancelářských židlí, volně pobíhající psi a pohodová atmosféra. Vše jenom podporuje tvořivou náladu a umožňuje každý měsíc (někdy i několikrát) přicházet s nějakou novinkou. O zaměstnance je postaráno i po stravovací stránce. Veškeré jídlo je v jídelně zdarma a výběr je z několika světových kuchyní. A že na tom firma tratí? Není pravda, jídlo zdarma nenutí lidi cestovat nikam mimo a neztrácet čas. Po jídle se mohou ihned vrátit zpět ke svým rozpracovaným projektům.

Rozmanitý výběr pokrmů zdarma Jídelní bufet z dálky Jídelna Google ve své kráse

Oproti tradičnímu přístupu firem je netypické i časté pořádání různých party. Podporování sportu je na každodenním pořádku. Uvnitř ping pong, venku se hraje volejbal. Celá firma jezdí na lyže. Sergey doufá, že se podaří i s 3000 zaměstnanci vyrazit na lyže dohromady.

Volejbal každý večer Uvnitř se zase hraje stolní tenis

Šéfové Sergey Brin a Larry Page

Šéfové Sergey Brin a Larry PageVe třiceti letech mají každý 6 miliard dolarů. Jejich nazírání na svět to ale nezměnilo. Nakupují si drahá auta, nechodí v luxusním oblečení - zůstávají na zemi. Při rozhovoru Sergey tvrdil, že za své peníze si v poslední době pořídil jen neformální tričko, co měl na sobě.

Dovolil bych si pochybovat, že bydlí v práci. Pravděpodobně má někde koupené i nějaké bydlení. A nebo si jen spoří na důchod. :-) V rozhovoru při vstupu firmy Google na burzu vtipkoval s Larrym před novináři ověšenými nejmodernějšími fotoaparáty - "Tak kterou kameru si máme tady z těch koupit?" :-)

Sergey Brin

Showman Sergey Brin Narozený v Rusku. Inteligenci mají v rodině. Otec je profesor matematiky. Na rozdíl od Larryho je více společenský a někdy i showman. Před vedením Googlu se zabýval i gymnastikou a dokonce se učil i nějaké cirkusové kousky.

Díky nedostatku času má stále nedokončený doktorát. To vadí jeho matce, která mu to téměř každý týden připomíná.

Larry Page

Ačkoliv vypadá podobně jako Sergey je velice plachý, téměř úplný introvert. Jeho rodina také nezůstává s inteligencí pozadu, protože jeho otec je profesor informačních technologií.

Ačkoliv mají rozdílné povahy, tak spolu stále sdílí jednu kancelář jako za doby jejich počátků. Veškerá zásadní rozhodnutí činí jedině dohromady.

Pracuje se i v noci - workoholici v Googlu Zajímavé je, že i v dnešní době schvalují nástup každého nového zaměstnance osobně. Najímáno je denně 25 nových lidí, takže se musí docela otáčet. A přijímat tolik lidí taky není úplně jednoduché, zvlášť když je Google tak vybíravý. Denně jsou do Googlu zasílány tisíce životopisů a ty musí někdo pročíst a reagovat na ně. Pro žadatele to taky není žádný med. Jeden z posledních zájemců absolvoval 14 pohovorů, než dostal práci a to byl najímán do oddělení public relations!

Google se snaží chovat netypicky při všem, tedy i při získávání nových mozků do firmy postupuje zajímavě. Před nějakou dobou v několika magazínech vyšel GLAT - Google Labs Aptitude Test. Složité problémy měly sloužit k přilákání chytrých lidí, pro které je řešení těchto problémů zábava.

Styl Googlu

Googleplex zblízka Venkovní posezení v GoogleplexuJak jste si již určitě stačili všimnout, tak styl firmy je nyní jednoznačný. Na svět jsou pouštěny produkty v betaverzích a následně modifikovány podle připomínek jednotlivých uživatelů.

Do dnešního dne neměl Google žádnou reklamní kampaň v televizi. Celá jeho popularita se šíří sama mezi lidmi na celém světě.

Související odkazy


Článek vyšel na Lupě

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)

Související