Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

Ubuntu - linux pro lidské bytosti

27. 04. 2005 - 09:32

Ačkoliv v práci běhám na linuxu již třetím rokem, tak doma ještě odolávají Windows. Zatím jsem se totiž nedostal k rozumné distribuci, která by chodila podle mých představ. To se po vyzkoušení Live CD Ubuntu změnilo. Ubuntu jsou takové linuxové Windows :)

Založeno na Debianu

V práci běhám na Debianu, proto jsem si již zvykl na typické apt-get install. To mi v Ubuntu zůstane, protože je to distribuce založená na distribuci Debian unstable. Nové verze systému jsou vydávány každých 6 měsíců. Každá verze je minimálně 18 měsíců podporována s bezpečnostními updaty.

Základní softwarové vybavení

Prostředí je udržováno tak, aby byly přístupné všechny základní programy, které potřebujete při práci s počítačem. Od každého typu aplikace tam najdete jednoho chodícího reprezentanta.

Kancelářské programy

  • kancelářský balík - OpenOffice
  • Internetový prohlížeč - Firefox
  • Email klient - Evolution (komunikující i s MS Exchange)

Stejně tak není problém při editaci počítačové grafiky (Gimp). V případě, že si chcete doinstalovat nějaký další software na CD najdete webserver, DNS server, databázový server nebo proxy server. V případě, že máte v okolí Windows počítače, tak není problém nainstalovat Samba server/client a sdílet mezi sebou soubory za pomocí klasického Windows sdílení. Samozřejmostí je FTP server a zajímavou možností NTP služba pro synchronizaci času na vašem počítači.

Alternativní programy pro Windows

Na Live CD najdete i užitečné instalační programy pro systém Windows. Pokud vás linuxová distribuce nepřesvědčí, tak si můžete aspoň zkusit nainstalovat alternativní softwarové vybavení, které je funkční i pod systémem Windows (OpenOffice, Firefox, Thunderbird, Abiword). Takže obraz disku jste nestahovali úplně zbytečně, i když vás nepřesvědčil.

Bezproblémová instalace

Při nabootování z Live CD si Ubuntu nadetekovalo všechny komponenty, které mám v počítači. Dokonce lépe než Fedora nakonfigurovalo grafickou kartu. Jedinou malinkou nepříjemností byla i automatická aktivace sítě na IPv6 (protože se na naší koleji používá pro testovací účely). Ale není problém překonfigurovat na síťování IPv4.

Pozor na český instalátor

Osobně jsem se nesetkal s problémy při instalaci (protože jsem zatím ještě neinstaloval :) ). Ale od kolegu vím, že je rozumné instalovat nejprve v angličtině (česká instalace má nějaké mouchy) a až poté měnit prostředí na češtinu (pokud tedy budete potřebovat, osobně mám radši originální názvy nekomolené různými překlady).

Nový systémový disk se mi již povaluje u počítače. Až si najdu několik volných dní na reinstalaci a konfiguraci celého systému, tak se podívám i této zajímavé distribuci na zoubek. A možná si časem získá linux místo i v mém domácím počítači právě díky Ubuntu.

Užitečné odkazy o Ubuntu

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)

Související