Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

Google píše historii

25. 04. 2005 - 20:18

Integrace služeb, které vyžadují přihlášení, pokračuje i dalším přírůstkem do služeb v Google Labs. Je jím Google My Search History - služba, která vám dává přehled o tom, jak využíváte vyhledávání v Google.

Přihlašte se do vyhledávače

Pro přihlášení lze použít libovolný účet v Google Accounts. Pokud již využíváte freemailu - Gmail, tak můžete použít toto přihlášení i pro Vlastní historii. Pokud jste ve stejném prohlížeči přihlášení k Gmailu, tak se vám na úvodní stránce vyhledávače objeví možnost přihlášení - Sign In, a po přihlášení 4 odkazy pro navigaci přihlášených uživatelů. Mimo jiné se můžete také odhlásit.

Přihlásit se stačí pouze jednou, když otevřete okno prohlížeče. Pak už můžete vyhledávat stejně, jako jste byli zvyklí. Jen po nějaké době používání začnete objevovat příjemné detaily.

Kalendář vašich dotazů

Po přihlášení je v My Search History zobrazen kalendář, kde jednotlivá pole zvýrazňují intenzitou barvy počet vašich dotazů v jednotlivé dny. Přes kalendář můžete procházet do minulosti a osvěžit si stránky, které jste objevili minulý měsíc a teď se k nim nedokážete znovu dostat.

Členění dotazů podle prokliku

Šikovně jsou zobrazeny jen ty odkazy, které jste poctili svojí návštěvou (proklikem) a také malým písmem zmíněny dotazy, bez kliknutí na výsledky. Samozřejmostí je i fulltextové prohledávání vaší historie (řešené stejně jako v Gmailu dvěma tlačítky - jedno prohledává historii a druhým vyhledáváte přímo v Googlu).

Zpětná vazba do výsledků hledání

Nejkrásnější na celé službě vidím to, že je schopná zpětnou vazbou zobrazovat počet návštěv a čas posledního prokliku ve výsledcích vyhledávání. Když něco opětovaně vyhledáváte, tak se vám za titulkem již navštívených odkazů zobrazuje datum poslední návštěvy (pokud jste použili odkaz několikrát, tak je tam i počet návštěv).

V případě, že nemáte aktivovaný Google Desktop Search, tak se vám zobrazují výsledky prohledávání historie i nad výsledky vyhledávání (na stejném místě).

Ochrana soukromí

Někteří američtí uživatelé se možná teď začnou zase bouřit a mluvit o tom, že je to narušování soukromí. Ale firma Google dává uživatelům nástroj, který mohla mít ve svých rukách již dávno. Není žádný problém stejné informace ukládat bez vědomí uživatelů a používat je pouze pro interní potřebu.

Více než polovina hledá již nalezené

Možná se budete ptát, k čemu to všechno je? Vždyť uživatelé to neocení. Ale podle výzkumu Informační školy při Washingtonské univerzitě se vrací k vyhledaným stránkám více než polovina uživatelů. Google jim k tomu nyní nabízí pohodlný nástroj, který lze použít bez ohledu na to, zda jste doma či v práci.

Napsali jiní

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)

Související