Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

Nový email od Atlasu

02. 03. 2005 - 01:12

Zběžný pohled na novou verzi emailové služby od Atlas.cz přináší několik rozčarování. Běžný uživatel nepozná proinvestovaných více než 10 miliónů korun českých. Služba by měla být ve stádiu betaverze.

Vylepšený antispam

Nový antispam"Namísto plošného zvyšování velikosti e-mailových schránek se specialisté Atlas.cz chtějí zaměřit především na zkvalitňování služeb. Kromě dalšího zdokonalování antispamu, ..."

Autoři jsou si tak jistí kvalitou antispamu, že jej radši novým uživatelům vůbec nezapínají.

Jednoduché uživatelské rozhraní

Napsat zprávu Při vytváření nových emailů většina normálních uživatelů preferuje tvorbu HTML mailů. To bohužel nová verze emailu umí pouze v prohlížeči IE. Nejlepší prohlížeč dává Atlasu zabrat.

Uživatel dostane obyčejnou textareu pro psaní emailu a v nastavení je možnost zapnutí HTML emailů vypnutá a nejde zapnout.

Pečlivě odvedená práce kodéra

Kód nového emailu Pokřivené možnosti nastavení Složka doručených zpráv

Kódování je provedeno s velkou pozorností a důrazem na alternativní prohlížeče. Služba je použitelná, ač jisté grafické detaily mi přijdou poněkud rozpačité. Ušetřením odkazu je podtržení textových popisků protaženo pod obrázková tlačítka. V nastavení přetéká text do grafického stínovaného oddělovače. Ve výpisu doručené pošty je lišta s popisky posunuta podivně až za zkratky selektování různých typů emailů.

Inspirace

Objednejte si 300 MB 10 rozdílů v rozvržení Při tvorbě byla jistě služba vyvíjena ve tvůrčím duchu a podobnost na ostatních službách podobného typu je čistě náhodná. SMSkové objednávání kapacity schránky je pro mě novinkou.

A rozložení celého emailového rozhraní včetně nejpoužívanější akce pro mazání emailů a nebo dalších akcí v kontextové nabídce jsem taky ještě nikde neviděl.

Rychlost doručování pošty

Zkusil jsem si tam poslat jeden testovací email, abych mohl vyzkoušet i chování s nějakou poštou. Nejdřív jsem myslel, že byl zachycen na nějakém blacklistu serveru, ale nakonec byl po půlhodině doručen. Pár minut po půlnoci bych nepředpokládal velký provoz, spam filtr nebyl aktivní, tak by server neměl mít problémy s přijímáním zprávy. Bohužel tomu bylo jinak.

Ve stádiu bety

Ačkoliv se doplňkem beta nehonosí, dá se říct, že v tomto stádiu ještě je. Potřebovalo by to trošku překontrolovat v jiném prohlížeči než je IE a doladit drobné grafické detaily. Nicméně se Atlas snaží držet krok za dalšími freemailovými službami v ČR.

Nepřináší žádnou zajímavou inovaci, snad kromě příjemného nastavování filtrů. Jen by se každý krok při nastavování nemusel otvírat do nového okna prohlížeče. Vyzkoušejte a uvidíte, jestli vás něco zaujme.

Související

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)

Související