Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

Clusty - nový pohled na výsledky vyhledávání

30. 09. 2004 - 23:20

Vyhledávač, který vám nabídne velmi příjemným způsobem několik pohledů na vyhledávané dotazy. Máte možnost se na věc podívat během několika okamžiků z více hledisek. Za zkoušku to stojí...

Ač je zatím jen v betaverzi nabízí metavyhledávač Clusty zajímavý pohled na vyhledávací technologie. Vývojáři služby Vivisimo pokročili dále ve svých clusterovacích technologiích a přinesli další verzi vyhledávací služby.

Celá služba je metavyhledávač - to znamená, že pro získání výsledků využívá několika vyhledávacích služeb a vše zobrazuje vlastním způsobem.

Po letmém vyzkoušení bych si dovolil zmínit několik vlastních postřehů:

Clustering

Ačkoliv jsem někde četl názor, že zobrazení vyhledaných stránek clusterovaně není moc uživatelsky přívětivé, Clusty má jiný názor a volí clustering jako svoji velkou výhodu. Zda se osvědčí u uživatelů uvidíme až časem. Clustering je možné provádět ze tří možných pohledů. Podle tématu odkazů, jejich zdroje a nebo url adresy. Zda vám tento způsob vyhledávání bude více vyhovovat si zkuste a uvidíte. ,-)

Interaktivní rozhraní

Každý odkaz má u sebe malou lupičku, kterou lze zobrazit a skrýt náhled na nalezenou stránku. Myslím si, že hlavním důvodem je ušetřit uživatele od klikání a vracení se zpět. Další výhodou bude určitě i menší zátěž pro vyhledávač, který si ušetří zbytečné požadavky navíc (kterých bych se jinak dočkal po návratu zpět).

Celé rozhraní je v trendu, který se objevuje poslední dobou na internetu. Ve velké míře s tím začal Gmail. Dál jsem podobné javascriptové vychytávečky objevoval například v AOL obchodu PinPoint Shopping při zadávání dotazu, u personalizovaného vyhledávání AskJeeves a nebo ve vyhledávači A9 od Amazonu.

Pokud se chcete zanořit do některého z clusterů hlouběji, ale nevíte kam vyhledané odkazy byly zařazeny, můžete využít tlačítko pro označení clusteru daného odkazu (je vedle lupičky).

Důraz na bulvár

Ačkoliv je vzhled téměř typický jako všech ostatních vyhledávačů, upoutala mě jedna ze záložek - Gossip. Logické oddělení bulvárních zpráv (aspoň se tak domnívám) od seriozního zpravodajství

Ještě by to chtělo doladit jemné detaily v navigaci v prohlížeči Firefox a může to myslím opustit stádium bety do plného provozu. :-)

Inspirace: Vivisimo Launches New Search Engine (ResearchBuzz!)

Související:

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)