Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

Seznam následuje Centrum a moc mu to nejde

10. 07. 2004 - 20:23

Chose na svém zajímavém blogu upozorňuje na to, že Seznam začal do výsledků katalogu míchat i fulltext jyxa. Bohužel dost nešťastně.

Odhlédnu od toho, že na vyhledávání Centrum.cz se tato doladěná vychytávka používá již nějakou dobu. Musím se zastavit u toho, že mi to na Seznamu přijde jako slátané horkou jehlou a ještě s šéfem za zády. :-D

Zamíchání katalogových stránek do fulltextu přináší duplicitu stránek ve výsledcích. Chose píše, že neví, jestli to mají vyřešeno. Jednoduchým hledáním slova Kryl zjistíte, že to ošetřeno není. Moje stránky z katalogu na 5. místě a znovu na 21. místě. Taktéž je to např. ve vyhledávání slova centrum. Adresy se liší v posledním lomítku, takže to možná bude jen malý detail pro odstranění.

Další perličku, na kterou jsem narazil, je zařazování výsledků z fulltextu POUZE na první stránku! Na druhé stránce už jsou výsledky opět jen z katalogu. (aspoň to tak vypadá při hledání Vysokých Tater, po odkliku na další stránku jste opět v katalogu) Nehledě na to, jak jsem psal již nedávno při hledání dovolené. Myslím, že Seznam nemá dostatečně kvalitní katalog. Díky tomu, že byl první, tak v něm má mnoho zastaralých stránek, které někdy i neexistují. Zkuste porovnat Vysoké Tatry na Centrum.cz. Kombinováním takových záznamů do fulltextu si tím moc nepomůže.

Neříkám, že mají jednoduchou pozici míchání vlastní technologie pro katalog a outsourcované technologie pro vyhledávání fulltextem. Domnívám se, že se pokouší nasazením této nedodělávky dohnat úspěchy vyhledávače Centrum.cz. Ale nevěřím tomu, že to berou za správný konec, pokud nasazují jen tohle. Možná to bude jen o marketingu, aby ukázali, že se u nich taky něco děje.

Bude na uživateli, aby si vybral co se mu bude líbit víc. Poslední dobou si myslím, že je Seznam spíš snaží přesvědčit, aby šli jinam. Ale možná to je jenom můj subjektivní pocit. Jsem zvědav, kdy se do kombinování výsledků vyhledávání přidá ještě Atlas - ať jsme komplet.;o)

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)