Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

Uživateli odkud přícházíš?

04. 05. 2004 - 23:37

Měsíc zase utekl jako vyděšenej listonoš a já jsem se trošku hrabal v logu. Oprášil jsem své základní znalosti bashe a pustil jsem na apachův produkt nějaké grepy, sedy, cuty a podobné další unixové nadávky. A dokonce jsem se i něco dozvěděl...

Nevím proč, ale první věcí, která mě zajímala byly vyhledávače. Z kterého vyhledávače na mě náhodou narazí nejvíc lidí a z kterého nejméně. Zaměřil jsem se hlavně na české a potom jsem samozřejmě nemohl zapomenout ani google. Zjistil jsem následující:

  • Google - 54,5%
  • Seznam - 23,83%
  • Centrum - 12,10%
  • Jyxo - 5,6%
  • Atlas - 4%

Procenta udávají část, jakou si každý vyhledávač "ukradl" pro sebe z výše vyjmenovaných.

Bohužel nemám kompletní údaje za předminulý měsíc. Mohl bych přesně porovnat trendy. Ale co jsem to tak po očku sledoval, tak si myslím hodně polepšil seznam, který začal používat vyhledávání Jyxa. Pro jyxo jsem na některé fráze byl hodně relevantní a díky vysoké návštěvnosti seznamu je druhé místo téměř očekávané.

Zajímavostí je, že první místo vede zahraniční vyhledávač Google. I přesto, že se nespecializuje na češtinu, tak z něj ke mně přichází většina uživatelů.

Ještě jsem se podíval na zoubek klíčovým slovům, kterými se dostávají návštěvníci na mé stránky. Nejčastěji používané slovo je odposlech. Hned za ním v těsném závěsu jsou recepty a iluze. Dál už jsou o něco relevantnější slova týkající se mého blogu: gmail, jyxorank a kurzory. Zajímavé je, že hodně uživatelů se snaží u mě hledat mp3 Karla Kryla.

Valná většina vyhledávacích frází obsahuje dvě nebo tři slova. Lidi se snaží své dotazy o něco více konkretizovat a ladit než naleznou to co hledají.

A nakonec perličky, které bych na svých stránkách v žádném případě nehledal: pepek námořník obrázek, ladění (určitě nebylo myšleno ladění nějakého programu, jak mám pravděpodobně zmíněno já) a nakonec fráze web1.cz uzel je taky hodně kuriózní dotaz :-), který by mě asi nenapadl ani v tom nejhorším snu.

Já ale stále zapomínám na to, že se nedokážu chovat jako "běžný" uživatel, ani tak myslet ani se do těchto typických uživatelů vcítit. Myslím si, že tohle přece musí uživatel pochopit. Ale někdy tomu tak není ani u mých (profesi blízkých) kolegů. Nesmím uživatele stránek přeceňovat (tím nechci nikoho urážet, ale ne každý dělá v oboru...) a nesmím je nutit přemýšlet.

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)

Související