Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

Validita - vizitka kodéra i webmastera

21. 04. 2004 - 08:20

Nad validitou se zamýšlí Radek Hulán v příspěvku K čemu je skutečně validita webu?. Bleskovou reakci vytahuje Petr Weida - Další omyl: Validita. Dovolím si taky svoji trošku do mlýna.

Myslím si, že existuje ještě další pohled z úplně jiné strany, jak se lze na celou věc podívat.

Je sice pravda, že prohlížeče sežvýkají i nevalidní weby, ale to je v pořádku. Uživatel si to žádá a hodně by mu to vadilo, pokud by si nemohl své oblíbené (ač nevalidní) stránky prohlédnout. Nezajímá jej, jaké jsou uvnitř. Málokdo se zajímá, jaké složení má pendrek. Prostě jej konzumuje, když mu chutná.

Jedním z nejdůležitějších důvodů, proč dělat validní web, je podle mě, snadnější a lépe očekávatelné zpracování stránek jiným způsobem než běžným prohlížečem. Že žádné takové zpracování neexistuje?

Na weby nechodí jen uživatelé přes své oblíbené internetové prohlížeče, které používají masy. Jsou zde i další roboti, programy, které vámi vytvořené stránky chroustají.

Pro tyto další konzumenty je třeba tvořit validní web, který vyhovuje doporučením W3C konsorcia. Autoři programů souvisejících s webem ze standardů vycházeli. Pokud stránky nejsou validní, může docházet k neočekávanému chování. Čtečky pro zrakově postižené se nemusí chovat jako normálně (budou např. části textu, špatně uzavřeného, přeskakovat). Různé offline stahovače stránek se mohou dostat do obtíží při parsování kódu. Při indexování stránky může být část pochopena jinak, než autor zamýšlel. To může mít následně negativní vliv na zařazení do databáze a výsledky hledání ve vyhledávačích.

Takže já bych to uzavřel tímto: Pokud jste schopní produkovat validní kód, tak vám to nemůže přinášet moc práce navíc a získáte tím jen další pozitivní vedlejší výhody. Validita není módou, jen se na ní poslední dobou dává větší důraz, více se na ni upozorňuje a to je jen dobře.

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)