Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

Kde bere Google Earth data?

02. 05. 2007 - 06:10

Mark Aubin prozrazuje několik zajímavých informací ze zákulicí programu Google Earth. Víte že Google Earth slučuje několik zdrojů obrazových dat? Jaký je celý proces zpracování obrazu?

Google Earth logoProč jsou některé části mapy rozmazané a některé křišťálově čisté? Odkud Google bere obrázková data? Jak často aktualizuje mapové podklady?

Několik zdrojů dat

"Většina lidí je překvapena když zjistí, že máme více než jeden zdroj mapových podkladů. Sbíráme je díky letadlům, satelitům, ale také dalšími způsoby, kdy je možné dostat kameru nad povrch Země (horkovzdušné balony, letadlové modely a dokonce i papírovými draky)." říká Mark Aubin.

Pořízení snímků

Google Earth 4.0 Václavské náměstí PrahaTradiční snímání povrchu zahrnuje montáž speciální gyroskopické a stabilizované kamery na spodní straně letadla a přelet ve výšce 4600 až 9200 metrů (podle pořizovaného měřítka). Letadlo léta podle předem definované dráhy nad požadovanou oblastí. Snímky se překrývají ze 40 procent mezi přelety a až 60 procent ve směru letu.

Tyto překryvy potom umožňují odstranění všech možných neostrostí a deformací zaviněných pokřivením zemského povrchu.

Skenování a úprava obrazu

Následuje zpracování obrazového materiálu. Skenujeme film skenery poskytujícími rozlišení 1800 DPI (bodů na palec). Potom je skenovaný obrázek modifikován barevně a začleněn do výsledné mozaiky celé oblasti.

Informace jsou obnovovány takovou rychlostí, jak je to jen možné. Právě teď jsou v programu Google Earth stovky terabajtů geografických dat a každý den se množsví zvětšuje. Zatím se firmě Google daří aktulizovat mapy nejméně jednou za tři roky.

Google Earth: From Space to Your Face…and Beyond (via. Google System Blog)

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)

Související