Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

Končím s Weblogy.cz

27. 11. 2006 - 07:56

Býval jsem pravidelným návštěvníkem služby Weblogy, dokonce mě na nich přistihl Jirka Lahvička před školením Google AdWords. :-) Ale služba pro mě postupně ztratila význam. Ptáte se proč? Odpověď možná najdete v článku.

Výhody RSS

Logo Weblogy - W3blogyNebudu se příliš rozepisovat o výhodách RSS kanálů a možnosti rychlého sledování novinek z mnoha zdrojů ve velmi krátkém čase. To jsem už učinil při vychvalování programu FeedDemon.

Proč jsem Weblogy používal?

Weblogy mi přišly praktické hlavně pro rychlý přehled a sledování informací z českého internetového světa. A to sledování jak z domova, tak i z práce. Informace jsem četl vždy jen jednou, když se objevilo něco nového.

Proč je opouštím?

Po převzetí služby týmem J + J a následně J + J + J jsem nejdřív chvilku brblal, nicméně vše se nakonec přetočilo k pozitivnímu směru a Weblogy vypluly na novou plavbu. Vývoj probíhal dobře, administrace kanálů až na drobné výjimky byla perfektní.

Pomohla tomu postupná změna grafiky. Celý web se začal nenápadně a nenásilně měnit. Až na to logo a favikonu by to bylo v pohodě. To je tvůrčí nápad přesně ve stylu Web 3.1 :) Dělají si z uživatelů autoři "prdel", "kozy" či jen parodují W3C...? Názory se různí.

Nakonec jsem si ale uvědomil, že změna grafiky nebude to hlavní, jen mi pomohla všechno si uvědomit. Na Weblogy chodím velmi nepravidelně a většinou tam ani nenajdu žádné novinky (nic, co bych už nečetl).

Bod zlomu :)

Jakmile jsem se pustil do testování služby Google Reader (verze 2), tak jsem jí zcela propadl. Dvojka FeedDemon na desktopu a doplňkové Weblogy vystřídal zcela Google Reader.

Pozoruju při sledování kanálů v Google Readeru mnohem větší efektivitu než v ostatních aplikacích (ať už je to program FeedDemon a nebo služba Weblogy). Sledování novinek pouze kolečkem nebo mezerníkem je přímo návykové.

I přes chybky, zájem o GReader roste

Vytknul bych pár nefunkčních drobností: V hlavní stránce nelze štítkovat již existující kanál - funguje jen pro nově přidané. Místo toho je třeba použít nastavení kanálů v jiné obrazovce. Jinak mi několik prioritizovaných skupin kanálů spolu s automatickým označením jako přečtené nesmírně šetří čas při sledování všech novinek.

Rostoucí popularitu webové aplikace odráží i statistiky přístupů za tento týden na RSS kanál kryl.info, kdy se Google Reader dostává ke službě Weblogy a počítám, že ji brzy předežene.

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)

Související