Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

Pohled zaměstnance zevnitř Google

16. 06. 2006 - 16:21

V jednom diskusním fóru se objevil člověk, který pravděpodobně pracuje v Google. Má 17 let zkušeností s programováním a jeho 20% projektem pro volný čas byl Google Calculator. Během několikastránkové diskuse s nickem ZorbaTHut přináší zajímavé informace zevnitř firmy.

Přijímací pohovor

Google LogoŽádat o místo v Google je na velmi dlouhou dobu, může trvat i několik měsíců. Kdokoliv se zajímá o práci v Google bude mít mnohem jednodušší, když si najde nějakého zaměstnance a nechá se doporučit.

Mnoho tazatelů při pracovním pohovoru dává extrémně těžké otázky a ještě hlouběji pokračuje. Nejhorší věc, kterou můžete na pohovru udělat je odpovědět: "To je nemožné!" a pak tam sedět a zubit se jako blbec. A druhá nejhorší věc je odpovědět: "Já nevím jak!" a potom sedět a zubit se jak blbec. Google je až příliš opatrný v tom, že neříká odmítnutým uchazečům proč nebyli přijati (hlavně z důvodu možných soudních tahanic).

A za co se obvykle v Google propouští? Zneužití přístupů může být dobrý důvod. Například jeden člověk z IT se rozhodl dát své ženě plný VPN přístup do sítě Google. Jeho žena byla zaměstnankyní Yahoo.

Vztah firmy k zaměstnancům

Nikdo nesleduje využití 20% času. Předpokládá se, že časový tlak termínů je dostatečný pro práci na hlavním projektu. Pokud má hlavní projekt příliš mnoho krutých termínů je třeba si promluvit s manažerem nebo technickým vedoucím, že jsou příliš krutí. Management rozumí tomu, že programátoři nemůžou být příliš tlačeni přes vlastní limit víc než týden v kuse. Navíc se předpokládá, že programátoři umí dobře hospodařit s vlastním časem. Pokud tomu tak není, pravděpodobně nejsou pro Google vhodní.

Gmailový účet každého zaměstnance má limit 1 TB (takže vlastně žádný limit).

Méně technické pozice v Google údajně nemají méně respektu než inženýři. Každému se dostává v Google stejnému respektu. Občas mají jen menší vliv – pokud některý z inženýrů potřebuje něco speciálního z IT týmu, většinou to dostane.

ZorbaTHut má pouze jednu poradu měsíčně.

Struktura v Google má 5 úrovní (aspoň pro inženýry).

  • programátor
  • technický vedoucí
  • manažer
  • vedoucí oddělení
  • Larry / Sergey / Eric

Google předpokládá, že jeho zaměstnanci jsou kompetentní.

Zkušenosti z Google

Většina počítačů v Google jsou Linuxové stanice. K dispozici jsou také notebooky a je na výběr mezi Mac PowerBook a IBM ThinkPad. Ale je znát silná tendence dávat programátorům nástroje, které chtějí a jít jim z cesty. Někdo v Google rozumí co dělá programování efektivní...

Většina lidí v Google jsou Linux-only.

ZorbaTHut byl nejprve přidělen na práci na Google Desktop. Práce se mu příliš nezamlouvala, tak se nechal přidělit na Google Video. Pracoval na velmi zajímavé funkci Google Video, ale byla zrušena před spuštěním – bohužel není možné prozrazovat detaily.

Co mohou zaměstnanci Google zveřejnit? "Pokud nejde o věc oznámenou veřejně, projekt, nová funkce nebo cokoliv finančně zajímavého více než – Jakou barvu mají vaše koberce – tak o tom nemluvit."

Jeden Zorbův kamarád se podivoval, že jednou v noci našel Larryho a Sergeye řídit stopu vysoký kamion na dálkové ovládání v plné rychlosti přes kanceláře. A několik dní později je potkal znovu, tentokrát s odseknutou střechou a připevněným notebookem a webkamerou k autu.

Programování a vývoj

Google používá hlavně programovací jazyky C++, Java a Python.

Co se týká pozice testovacích inženýrů, tak si každý tým připravuje vlastní testy a sleduje definovanou kvalitu.

Každý projekt prochází rozsáhlým automatickým testováním.

K internímu testování nových produktů dodává: Používal jsem testovací verzi Google Maps týden nebo dva před jejich spuštěním. Bylo velmi depresivní mít možnost používat Google Maps, ale bez možnosti si vytisknout nalezenou trasu, aby nedošlo k porušení tajemství.

V Google existuje jeden monolitický systém pro správu zdrojových kódů. Všechny užitečné knihovny je možné vzájemně linkovat s jinými projekty. A to je asi ta nejbáječnější věc, proč v Google pracovat. Pokud potřebujete něco běžného, je tu velká šance, že je to již hotové.

Google Blogoscoped - An Inside View From a Google Employee

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)

Související