Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

Google Picasa Web Albums

15. 06. 2006 - 08:56

Fanoušci fotografování dostávají od Google místo pro 250 MB svých snímků. Jsou limitováni pouze kapacitou. Stačí nainstalovat Google Picasa 2, požádat o zřízení účtu na službě Picasa Web Albums a můžete nahrávat fotografie.

Upload fotek

Picasa Web AlbumsNahrávání fotografií je příjemné, stačí vybrat snímky, odeslat tlačítkem Web Album a fotografie přidat do stávajícího alba a nebo vytvořit zcela nové. Nahrávat je možné fotografie o šířce 1600 pixelů, 1024 a nebo v originální velikosti.

Možnosti nastavení a sdílení

Na webu lze fotografie z jednotlivých alb přeuspořádat, přesouvat mezi sebou či měnit nastavení fotogalerie. Při uploadu se také volí, zda jde o galerii veřejnou nebo soukromou. Ke každému albu je možné poslat přístup emailem. Jednotlivá alba nebo všechny fotografie uživatele je možné sledovat přes RSS kanál, k tomu stačí uživatelské jméno k danému účtu. A následně je adresa ve tvaru http://picasaweb.google.com/lh/rssUser?uname=uživatelské_jméno

Zatím základní funkce

Galerie Picasa Web Albums TestSlužba zatím nabízí pouze základní funkce pro upload fotek na server a nastavení fotogalerií. Fotografie je možné komentovat, ale tím veškerá zpětná vazba končí. Zapomnělo se trochu na štítkování, které se možná časem taky objeví. Pro konzistenci zmizely štítky i z programu Picasa. Uživatel má možnost fotografie pouze hvězdičkovat.

Fotografie je možné zobrazovat klasicky po jednom kousku a nebo si nechat zobrazit slideshow.

Také jsem nenašel možnost nastavit libovolný název pro album. Automaticky generovaný název PRoda pro slov Příroda mi nepřijde příliš pěkný.

Zajímavosti v Google Picasa

Na druhou stranu se objevuje v programu v záložce Tools možnost Geotagovat fotografie a případně je i zobrazovat v Google Earth. Experimentálně je možné nahrávat také soubory do Google Video, publikovat přes FTP, vyhledávat podle barevného odstínu a nechat si najít duplicitní fotografie na disku. Ale to jde již o samotný program Google Picasa a ne o webová alba.

Zajímá-li vás ukázková verze, tak se mrkněte na mé testovací album nebo na album Sergeye Brina. A nebo si zkuste zažádat o účet na http://picasaweb.google.com/

Další informace

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)

Související