Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

Ray Kurzweil na návštěvě v Google

27. 12. 2005 - 20:48

Nedávno do Google nastoupil autor jazyk Python - Guido van Rossum. Nyní se na svět dostala informace Raye Kurzweila, který se byl podívat v Googleplexu na tým pracující na automatickém překladu. Po krátké demonstraci se autorům systému dostalo i pochvaly.

Raymond Kurzweil

Raymond KurzweilByl pionýrem v oblasti rozpoznávání znaků (OCR - optical character recognition), syntézy napsaného textu do mluveného slova, technologie rozpoznávání hlasu a elektronických kláves. Publikoval několik knih a jeho poslední je - The Singularity Is Near: When Humans Transcend Biology (2005). Podrobnosti o Rayi Kurzweilovi najdete na wikipedii.

Návštěva v Google

Ray Kurzweil se zmínil, že nedávno navštívil Googleplex a setkal se s týmem lidí, kteří pracují na strojovém překladu z libovolného jazyka. Využít k tomu chtějí obsáhlou databázi dat, která jsou uložena na počítačích Google.

Systém byl prezentován na překladu z angličtiny do farsi (perský jazyk) a zpět. Ray poukazoval na to, jaký je jejich automatický překlad dobrý. A zajímavé je na tom hlavně to, že žádný z lidí, kteří v týmu pracují jazyk farsi neovládá.

Kromě velkého množství uložených stránek z celého internetu systém využívá vztahy mezi jednotlivými stránkami. A využívá lenosti uživatelů Google. Ti si totiž nechtějí většinu věcí pamatovat, ale opětovně je zadávají do vyhledávače.

Automatický překlad se blíží

Očividně se systém pomalu začíná dostávat do použitelného stavu. Nějakou dobu se jistě bude využívat uvnitř firmy, aby se doladily hlavní nedostatky, pak bude hned vypuštěn mezi uživatele. Po spuštění této služby mohou být následky na konkurenci fatální. Uživatelé získají přístup k libovolným publikovaným datům, které si budou moci přečíst. Pokud Microsoft již nedělá na podobném systému translate.live.com, tak bude mít v budoucnosti velké problémy... A nebude sám.

Google Blogoscoped - Ray Kurzweil Meets Google Translation Team

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)

Související