Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

Další odhalení firmy Google

03. 03. 2005 - 21:21

Urs Hölzle prozradil pár dalších zajímavých informací ze zákulisí inovátorského vyhledávače Google. Na konferenci aplikačních programátorů EclipseCon mluvil o filosofii a přístupu firmy Google k vytváření nových aplikací.

Konkurenční výhody Googlu

Urs HolzleJak jsem již psal v minulosti, firma Google čerpá z několika výhod:

  • provozování služeb na levném hardware
  • GoogleFS - souborový systém odolný proti výpadkům s trojnásobnou duplikací dat (používá bloky o velikosti 64 MB)
  • MapReduce - speciální technika usnadňující paralelní programování

Novinkou, o které jsem ještě nevěděl je operační systém, který Google používá. Jedná se o ořezanou distribuci Red Hat linux s upraveným kernelem. Úpravy jsou pravděpodobně důležité hlavně pro fungování souborového systému.

Zrcadlení internetu

Další zajímavou informací je rozdělování internetu na maličké kousíčky a ukládání jednotlivých serverů do datového úložiště Google. Zrcadleny jsou tak všechny stránky, které si Google stahuje do indexu svého vyhledávače.

Samozřejmostí pro vyhledávání je i existence indexu všech slov, které se na internetu vyskytují (které si Google stáhnul). A pro ukládání používají samozřejmě vlastní GmailFS.

Jednoduché paralelní programování

Další podstatnou výhodou Google je vlastní programovací framework MapReduce, který používá pro rychlý vývoj nových aplikací běžících na mnoha počítačích najednou.

V souvislosti s tím byl vytvořen i plánovač (Global Work Queue), který spouští hotové aplikace na několika počítačových systémech. Úloha je rozdělena na malé části a prováděna paralelně.

Krizové situace

Během prezentace byla ukázána fotografie, kde šest požárních vozů reaguje na stav nouze u jednoho z datových center. Kromě "To nebyl pád jednoho stroje." k tomu nebyl uveden žádný podrobnější komentář.

Elektřina jako palivo

Nakonec mluvil Urs Hölzle o spotřebě elektrické energie. Pokud vynecháme cenu zaměstnanců, vztahuje se cena jedné provedené operace úměrně k ceně elektrické energie. Elektrická energie se stává jedním z podstatných faktorů, podle kterých se hodnotí cena provozu celého datového centra. Nejde pouze o levné počítačové komponenty, ale také o provozní náklady. A ty jsou při množství statisíců počítačů znát i v elektřině.

News.com - Google's secret of success? Dealing with failure

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)

Související