Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

ChatZilla - IRC pro Firefox

04. 02. 2005 - 21:25

Nedávno jsem narazil na zajímavé rozšíření Firefoxu - ChatZillu. A docela mě překvapilo, co vše se dá ještě do prohlížeče integrovat.

Pouhých 256 kB

Do 256 kB se podařilo nacpat IRC klienta, který je velmi dobře použitelný. V případě nouze se s ním domluvíte, když není po ruce některý z vašich oblíbených klientů. Nebo může sloužit jako začátek vaší IRC (Internet Relay Chat) kariéry, než si nainstalujete některý z pořádných IRC klientů (např. mIRC).

Docela jsem byl překvapen názvem programu. Škoda, že autor nedal do názvu rozšíření i zkratku IRC. Musím přiznat, že jsem pod tím názvem čekal spíše něco proprietárního. Až jsem někde na internetu narazil na zmínku, že pro komunikaci IRC lze použít i Firefox (s doinstalováním rozšíření ChatZilla).

Základní princip

Než se připojíte a začnete s někým komunikovat, musíte vědět několik základních věcí. Je třeba se připojovat přes nějaký server (který udržuje komunikační kanály a doručuje zprávy) a následně po připojení se ještě musíte připojit nejméně k jednomu komunikačnímu kanálu.

V nastavení si vyberte nějakou přezdívku (musí být v rámci serveru unikátní, v případě duplicity jsou přidávány podtržítka.

Základní příkazy

Server si vyberte nějaký ze seznamu serverů. Připojit se můžete i z příkazového řádku ChatZilly příkazem /attach jméno_serveru.

Příkazem /list si vypíšete všechny aktivní kanály na serveru a následně se do některého z nich může připojit. Stačí napsat /j #jméno_kanálu

Další komunikace potom probíhá psaním textu do příkazové řádky a odesíláním klávesou enter. Pokud chcete prozkoumat další možnosti, zkuste příkaz /help a nebo Často kladené dotazy na stránkách autora. Tamtéž můžete stahovat i poslední verzi rozšíření ChatZilla.

Pokud vás rozšíření zaujalo, mrkněte se, co ještě používám za rozšíření ve Firefoxu, případně se běžte inspirovat co oceňují uživatelé z celého světa..

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)

Související