Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

Nejdůležitější je vzhled stránek

16. 11. 2004 - 23:50

Aspoń takový je závěr rozsáhlé studie How Do People Evaluate a Web Site's Credibility? na stránkách Consumer Web Watch. Ze zkoumaných 2440 komentářů se můžeme dozvědět velmi zajímavá čísla.

Design vede

Pokud by nás zajímal žebříček pěti nejdůležitějších vlastností, kterých si lidé všímají při posuzování důvěryhodnosti stránek, tak budou v následujícím pořadí:

  • 46,1% - vzhled stránek
  • 28,5% - informační struktura/rozvržení
  • 25,1% - informační zaměření
  • 15,5% - motiv společnosti
  • 14,8% - užitečnost informací

Pokud vás zajímá kompletní žebříček všech vlastností nad 3%, tak jej najdete ve zmiňované studii.

Pokud se ještě podrobněji podíváme na poznámky týkající se vzhledu stránek a kategorie jednotlivých stránek, tak zjistíme následující:

Finanční weby v čele

Nejvíce připomínkované stránky, ohledně vzhledu, byly stránky finanční (54,6%), následované vyhledávači (52,6%) a pak cestováním (50,5%). Naopak nejméně připomínkované stránky zpravodajské (39,6%), nevýdělečné (39,4%) a stránky s recenzemi (review) nebo názory (38,1%).

Ačkoliv se studie snažila dokázat, že uživatelé posuzují stránky mnohem exaktnějším pohledem, není tomu tak. Potvrdily se tak závěry dalšího výzkumu (Cockburn a McKenzie, 2001).

Hned v závěsu je kladen důraz na informační strukturu (aby uživatel nebyl zmaten). Při návrhu stránek je důležité myslet nejen na to, aby stránka dobře vypadala a budila dobrý dojem, ale také aby byla přehledná.

přes Digital Web Magazine - Design Still Matters

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)

Související