Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

Vesmír v reálném čase od Google

08. 01. 2007 - 06:26

Jak jsem již informoval v krátkých zprávách dříve, Google začal spolupracovat s NASA na úlohách týkajících se vizualizace počasí v reálném čase. Nyní se dostávají na veřejnost další podrobnosti týkající se spolupráce.

Google LogoGoogle se snaží o zjednodušení přístupu do vesmíru. Internetová společnost díky novému spojenectví s vědci staví obrovský dalekohled, který bude snímat oblohu. Snaží se o zpřístupnění digitálních záznamů asteroidů, supernov a vzdálených galaxií široké veřejnosti.

Google bude pohled do vesmíru pro veřejnost

Manažer ze společnosti budující dalekohled řekl, že si dokáže představit den, kdy bude Google takové "okno do vesmíru pro veřejnost". Dále se také budou hodit znalosti a kapacity, které Google používá při zpracování velkého množství dat při vyhledávání na internetu.

První data za šest let

Dalekohled by měl podle předpokladů začít sledovat oblohu v roce 2013. Bude vystavěn na jednom vrcholku hory v Chile. Jeho úkolem bude nepřetržité sledování vesmíru, snímání série expozicí o délce 15 vteřin, což by mělo umožnit sejmout celou oblohu během tří nocí.

Na zemi se snaží nadšenci

Zatímco Google zaměřuje svůj pohled do vesmíru, někteří nadšenci se snaží o mapování zemského povrchu v reálném čase za pomocí jednoduchých technologií (fotoaparát, model letadla a GPS) na vlastní pěst.

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)

Související