Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

Google Checkout

02. 07. 2006 - 22:23

Univerzální systém pro libovolné nakupování online. To se snaží Google nabídnout jako svým uživatelům, tak i podnikatelům či firmám s vlastním internetovým obchodem. Stačí vložit důvěru ve firmu Google, a pak již nebudete muset svěřovat důvěru dalším.

Nabídka pro zákazníka

Jediná registrace a to v případě prvního použití. Pro další nákupy už bude stačit jen přihlášení. Na jednom místě je také možné sledovat stav všech vyplněných objednávek v různých obchodech. Ochránit zákazníky před falešnými obchodníky. Historie nákupů není sdělována obchodům podporující Checkout. Navíc jako ochrana před nevyžádanou smrští nabídek po uskutečněném nákupu je možné vypnout nepotřebné emaily některého obchodu (no nevím, jak se to bude zamlouvat obchodníkům).

Nabídka pro obchodníka

Ulehčit potencionálním zákazníkům přicházejícím z Google nakupování bez zbytečného vyplňování rozsáhlých formulářů. Ochránit obchodníky před falešnými zákazníky a neplatnými objednávkami. Za každý dolar utracený v AdWords použít 10 dolarů pro prodej přes Google Checkout. Po překročení limitu se budou platit 2% z částky a 20 centů za transakci.

Inzeráty s podporou Google Checkout budou mít u sebe ikonku, která je odliší od ostatních. Kratší nákupní proces bude mít za následek více dokončených transakcí až do konce. Navíc obchody, které jsou již do systému zapojené mohou nabízet slevové kupony nebo dárkové poukázky. Není třeba zařizovat podporu kreditních karet, díky Google Checkout je automaticky podporován nákup Visa, MasterCard, American Express a Discover.

Kromě pravidelného reportování nebo snadné integrace (v případě podpory systému některým partnerem obchodníka) je možné počítat různé daně a poplatky za doručení podle PSČ nebo vlastní logiky nastavené u obchodníka. Stejně tak se počítá i s integrací do Google Analytics.

Jasný cíl – podpora AdWords

Na první pohled je jasným cílem služby posílení pozice reklamního systému Google AdWords. Obchodníci podporující Google Checkout budou víc vidět ve výsledcích vyhledávání. Jen přítomností tlačítka Google Checkout dělají Google reklamu. Přinesou další uživatele do systému Google Account a potenciálně tedy i do Gmailu nebo dalších služeb Google. Příjemným bonusem odpuštění poplatků v případě útraty v Google AdWords je obchodník následně nucen k zakupování reklamy.

Jsou uživatelé v bezpečí?

Registrací do Google Checkout poskytují firmě Google své platební údaje spolu s další historií prováděných plateb na internetu. To co se začalo postupně objevovat s možností nemazat starou poštu v Gmailu, pohodlném vyhledávání mezi několika počítači s indexem na serverech Google, rozšířením Google Firefox Sync, které ukládá přístupová hesla na servery Google zatím končí Google Checkoutem. Pravděpodobně i s touto novou službou začne růst opatrnost uživatelů, kteří z počátku firmě Google důvěřovali. Dokáže takové uživatele Google přesvědčit cenzurou výsledků vyhledávání, boji proti sdělování citlivých informací, prosazováním se za neutralitu internetu a dalšími činy? Čeští uživatelé zatím ještě mají čas na rozmyšlenou. Google Checkout ještě svoji podporu pro ČR moc velkou nemá.

Informace na stránkách Google Checkout

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)

Související