Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

Google prodává tištěnou reklamu

12. 09. 2005 - 09:09

Po úspěšném nasazení reklamního systému AdWords a AdSense se internetový velikán Google snaží o rozšíření nabídky v oblasti inzerce. Na mušku si vzal tištěné americké časopisy. Nakupuje celostránkové inzertní plochy v počítačových časopisech a následně se snaží o rozprodej jejich částí dalším zájemcům.

Zatím nakupuje stránky v časopisech PC Magazine a Maximum PC. Zatímco cena za jednu stránku inzerce se pohybuje kolem 72500 dolarů, tak jeden ze zájemců za pětinu stránky zaplatil pouze 2200 dolarů. Inzerenty vyhledává tak, že oslovuje stávající inzerenty ze systému AdWords. Další oslovená firma Inksite zaplatila za čtvrtinu stránky pouhých 1000 dolarů.

Zveřejněné stránky jsou také následně vystaveny na stránky Google. Inzerenti tak získají krom reklamy v časopise i jeden zpětný odkaz z domény adsbygoogle.com. Celý systém zatím vypadá, že zde budou postupně zveřejňovány všechny zakoupené inzertní plochy ve všech tištěných časopisech.

Zatím nejsou známy nějaké další podrobnosti, jak bude Google řešit rozdíl cen za nákup a prodej. Není jasné, jestli bude rozdíly dotovat z vlastních zdrojů a nebo prodej inzerce začlení do svého AdWords systému a umístění na stránkách bude opět formou dražby – podle toho, kdo nabídne nejlepší ceny. Nevyužité reklamní prostory bude určitě využívat k vlastní propagaci. Zatím je ze stránky patrné, že jde o reklamní prostor koupený firmou Google, pouze díky malému nápisu v dolní levé časti Ads By Google.

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)

Související