Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

Účet na GMailu - už ho mám taky ;-)

15. 07. 2004 - 00:35

Tak jsem jej získal taky. Nebyl ani od kamaráda, ani jsem ho nevyhrál nadáváním na Lupě, ale získal jsem ho v malé soutěži na weblogu jménem Search Engine Roundtable.

Uvítací obrazovka po úspěšné registraci

Email jako každý jiný, jen s větší kapacitou schránky, než doposud nabízely všechny ostatní větší emailové služby? Nebo v sobě skrývá hodnotnou inovaci a cestu, kterou se budou ubírat i ostatní webové aplikace v budoucnosti?

Vlastní zkušenosti

Po dvou dnech používání jsem schopný napsat pár vlastních zkušeností. Byl jsem překvapen neuvěřitelnou rychlostí, jakou se přepínají stránky, manipuluje s emaily a čtou diskusní vlákna (automaticky vytvářená z příchozí pošty). Výborné minimalistické rozhraní, které navádí k tomu, aby bylo ze začátku trošku podceňováno. Na druhou stranu zatím se mi nepodařilo najít něco, co bych potřeboval a nebylo to tam. Někdy je to sice trošku schované, ale člověk si zvykne a pak už ví, kam se má dívat.

Velmi zajímavé je i fulltextové prohledávání příchozí pošty, která je zaindexována bleskově po přijetí. Vyhledaná slova jsou zvýrazněna pro lepší dohledatelnost. Pokud potřebujete vyhledávat něco jiného, tak kliknutím na jiné tlačítko se vám do nového okna zobrazí výsledky hledání Googlu.

Vnitřní fungování

Při prvním načtení emailu se stahuje základní balík javascriptů, který zůstává uložen v cache vašeho prohlížeče. Potom je již další práce blesková pro téměř libovolnou operaci. Veškeré operace jsou komunikovány se serverem přes minimální datové struktury javascriptu. Proto je použití emailu vhodné i pro linky s nízkým datovým přenosem. Pouze autokompletace při psaní emailové adresy na každé stisknutí klávesy posílá požadavek na server.

Gmail je zatím asi nejvíce netypickou webovou aplikací. Na vše se přistupuje přes jedno URL a některé základní operace (jako např. otevření do nového okna) vám nemusí fungovat. Proto Gmail trpí sníženou přístupností, která byla již na mnoha místech kritizována. Na druhou stranu nabízí mnohem větší komfort, než by mohla nabídnout internetová služba napsaná běžným způsobem.

Konkurence

Spuštění Gmailu nenechá spát konkurenci. Pravděpodobně jako reakci můžeme brát nákup služby Oddpost firmou Yahoo. Jedná se o věrnou kopii emailového poštovního klienta Outlook přepracovaného do DHTML verze. Taktéž bude optimalizován na první načtení a další běh za pomoci stručného komunikačního protokolu.

Moje postřehy

Během prvních dnů používání mě zaujalo několik věcí, které bych chtěl shrnout do krátkého výčtu bez detailních komentářů:

  • možnost číst emaily jako konverzace, ale taky si je tak tisknout
  • všechno je stylem dorozbalení jednoduchého rozhraní (strašně jednoduše se odpovídá na email)
  • téměř vše jde otevřít zvlášť do nového okna (hlavně konverzace, nový email,...)
  • kompletace adres přímo při psaní do textarea (jako je v IE na formuláře)
  • téměř libovolný počet příloh k emailu
  • jednoduché tisknutí celých emailových konverzací
  • importování kontaktů z CSV (hodnoty oddělené čárkou - možno exportovat např. z excelu)

Zatím jsem zkoušel Gmail používat v prohlížeči IE6/Win a Firefox/Linux. Vypadá to, že vše je šito na míru hlavně prohlížeči IE. Několik vychytávek ve Firefoxu nefunguje a nebo vypadá jinak. To ale neznamená, že službu nelze používat v obou těchto prohlížečích bez jakýchkoliv problémů.

Pro zamyšlení

Při kliknutí na libovolnou stránku nápovědy se přidává zajímavý parametr rand. Vůbec si nedokážu představit, k čemu se jim tam může hodit, ale jisté je, že se při další návštěvě již neobjeví. Pravděpodobně slouží k měření, jak brzo si uživatelé potřebují číst nápovědu a nebo k něčemu podobnému. Konstruktivní nápady neváhejte připsat do komentářů.

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)