Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

Aktivní boj proti spamu

30. 11. 2004 - 21:02

První odvetná akce pojmenovaná "Make love NOT spam", která se snaží aktivně bojovat proti spamu. Lycos nabízí zbraň proti spammerům ve formě spořiče obrazovky.

Spořič jako zbraň

Do protiútoku se přidalo ještě před oficiálním spuštěním 65 tisíc lidí. Ti si stáhli šetřič obrazovky a zapojili se následujícím způsobem:

Po instalaci spořiče obrazovky se zbraň aktivuje vždy, když počítač nepoužíváte. V klidovém stavu počítače šetřič generuje množství požadavků na servery spammerů. Takový provoz z několika počítačů má za následek malý DOS útok na servery, které zasílají spam.

Víc spamu - větší náklady

Kromě snížení výkonu se také generuje nezanedbatelný přenos dat. Ten musí být zaplacen provozovatelem serveru - zasílatelem nevyžádané pošty. Vznikají mu tak další náklady, které musí hradit. Čím více bude zasílat nevyžádané pošty, tím více bude na seznamu počítačů Lycosu. Bude dostávat více požadavků a tím pádem bude platit i větší náklady za provoz serveru.

Kontrola seznamu a legálnost

Seznam počítačů je manuálně kontrolován, zda se doopravdy jedná o domény spammerů. Pokud by došlo k zařazení některého z normálních serverů, mohl by si Lycos koledovat o průšvih. Provozovatelé služby si nechali vše právně překontrolovat a prohlašují, že je vše zcela legální.

Výsledky a dopad

Po internetu se teď bude pohybovat zase o něco více paketů. Kromě nevyžádané pošty jsou tu teď útočné pakety. Na serveru spammera mohou mít malý dopad, když bude třeba a začnou nějaké problémy, vždy je možné přidat paketový filtr a problematické požadavky zakázat.

zdroj Yahoo News - Lycos Offers Program to Attack Spammers

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)

Související